field_kentriki_fotografia
Καιρός: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου

Κορυφώνεται από σήμερα το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφεται στη χώρα μας από χτες και αναμένεται να διαρκέσει έως και την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να είναι αρκετά πιθανό να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, οι θερμοκρασιακές συνθήκες θα εντάσσονται σήμερα και αύριο στην κατηγορία 1.

Στην Αττική οι πιο ζεστές ημέρες αναµένονται σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο, µε το θερµόµετρο να φτάνει και τους 39° C, πιθανόν κατά τόπους παραπάνω. Η µέγιστη τιµή της θερµοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 µε 40° C και τοπικά στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 41 βαθµούς. Στα νησιά θα είναι µέχρι 36-37 βαθµούς Κελσίου.

Το Σάββατο η θερµοκρασία στη δυτική και τη βόρεια χώρα θα υποχωρήσει κατά 2 µε 3 βαθµούς, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά η µέγιστη τιµή της θα ανέβει ξανά στους 39-40° C. Από τις απογευµατινές ώρες του Σαββάτου αναµένεται µεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά, µε καταιγίδες που πιθανόν τοπικά θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέµους.

Την Κυριακή (21.8.2022) η θερµοκρασία θα σηµειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, µε µέγιστη τιµή στις περισσότερες περιοχές τους 32 µε 35 βαθµούς Κελσίου. Στη βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος. Γενικά ο επερχόµενος καύσωνας χαρακτηρίζεται αναµενόµενος για την εποχή και όχι µεγάλης διάρκειας, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν απαιτείται προσοχή, ειδικά για τα πιο ευάλωτα, από πλευράς υγείας, άτοµα.

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα

Τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τον καύσωνα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, συστήνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως επισημαίνει, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κλπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κλπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.