Καγκελάριος Αυστρίας: Να δέχεται η ΕΕ πρόσφυγες από την Τουρκία

Καγκελάριος Αυστρίας: Να δέχεται η ΕΕ πρόσφυγες από την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί μελλοντικά 40-50.000 πρόσφυγες από τα κέντρα φιλοξενίας της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία πληροί τους όρους που έχουν τεθεί από το κοινό Σχέδιο Δράσης με την ΕΕ, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Werner Faymann.

«Αν μελλοντικά η φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία λειτουργεί έτσι ώστε να έρχονται από εκεί μόνο λίγοι πρόσφυγες προς την ΕΕ, θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να είναι έτοιμοι να δεχτούν με νόμιμο τρόπο περίπου 40-50.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», δηλώνει ο κ. Faymann στην εφημερίδα «Die Welt», αλλά τονίζει ότι «δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να συνεχιστεί η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη και επιπλέον η ΕΕ να πάρει κι άλλους πρόσφυγες από την Τουρκία».

«Πρέπει να αντικαταστήσουμε την άτακτη συνοριακή διέλευση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδο, όπως επίσης να εφαρμόσουμε μία δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη των ανθρώπων που χρήζουν προστασίας, ενώ ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην ΕΕ», σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Πρόσθεσε δε, ότι οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν χθες από την Frontex - που φέρουν 1,55 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εφέτος περάσει παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ - αποτελούν σαφές δείγμα ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί ανάλογα η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Κατά την άποψή του, αυτό πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να ενισχυθεί η Frontex, όπως επίσης πρέπει να συνδεθεί η Τουρκία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι άνθρωποι από τη Συρία και το Ιράκ να βρίσκουν στην Τουρκία κατάλληλες συνθήκες-πλαίσιο ώστε να μπορούν να παραμείνουν κοντά στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει πως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία, είναι εκείνες οι χώρες οι οποίες, αν και αρκετά μακριά από τις χώρες όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, έχουν υποδεχθεί και έχουν μεριμνήσει για έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων, ανταποκρινόμενες στις υποχρεώσεις που τους αναλογούν

Ο κ. Faymann καλεί ακόμη τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. «Πρέπει αν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες παίρνοντας πρόσφυγες από την Τουρκία. Αν μια χώρα της ΕΕ είναι πρόθυμη να πάρει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, θα μπορούσε κανείς τότε να σκεφτεί αυτή η χώρα να πρέπει να πάρει αναλογικά λιγότερους πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα», δηλώνει σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ