K. Regling: Με εφαρμογή του προγράμματος το χρέος θα γίνει βιώσιμο

K. Regling: Με εφαρμογή του προγράμματος το χρέος θα γίνει βιώσιμο

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην South China Morning ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ESM που αναπαράγει τις δηλώσεις του κ. Regling, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως «με υψηλότερη ανάπτυξη και την δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους από το ESM το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό διατηρήσιμο αρκετά, ώστε να μπορεί η χώρα να αποπληρώσει το χρέος της και να υποστηρίξει την κοινωνική υποδομή που περιμένει κανείς από μία δυτική κυβέρνηση, ο κ. Regling απάντησε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι εφικτό.

Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε πως οι όροι δανεισμού είναι ευνοϊκοί με πολύ χαμηλά επιτόκια και με μακροπρόθεσμες λήξεις. Επομένως το ίδιο το μέγεθος του χρέους δεν έχει μεγάλη σημασία όταν προσπαθούμε να εξετάσουμε το βάρος του χρέους στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλότερο απ'ότι δείχνει η σχέση του χρέους με το ΑΕΠ δήλωσε.

Ο κ. Regling σημείωσε πως η ανάπτυξη επανήλθε στην Ελλάδα πέρυσι με την εφαρμογή των σωστών μεταρρυθμίσεων αν και φέτος διεκόπη λόγου της νέας και διαφορετικής προσέγγιση, για 6 με 7 μήνες, της κυβέρνησης που αντέστρεψε κάποιες απ'' τις μεταρρυθμίσεις και η χώρα επέστρεψε στα προβλήματα.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι από την εμπειρία της περυσινής χρονιάς και από την αξιολόγηση των Θεσμών με την εφαρμογή των σωστών μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις καλές επιδόσεις ανάπτυξης.

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM  τόνισε πως ο ΟΟΣΑ έχει πει ότι με τις σωστές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να έχει μια από τη υψηλότερη ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη μιας και σύγχρονος λαμβάνει μια ευνοϊκή δανειοδότηση από το ESM, όμως, απαιτείται μία διαρκή προσπάθεια εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.