Κ. Πετρόπουλος: Φτιάχνουμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το «ρημαδιό» που παραλάβαμε

Κ. Πετρόπουλος: Φτιάχνουμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το «ρημαδιό» που παραλάβαμε

"Ρημαδιό" χαρακτήρισε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που παρέλαβε η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και εκπομπή "Δύο στις 2", με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, επιδιώκει να κατοχυρώσει τις συντάξεις και να διασώσει ασφαλιστικούς φορείς από τον κίνδυνο εξαφάνισης.

"Αυτό το ρημαδιό που υπάρχει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά ούτε σύστημα είναι ούτε κοινωνική ασφάλιση παρέχει, αυτό που παραλάβαμε, το φτιάχνουμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι ο χώρος αλληλεγγύης όλων για όλους" είπε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να ανησυχούν μόνο "αν τα πράγματα δεν αλλάξουν και παραμείνουν ως έχουν" στο ασφαλιστικό.

Είπε ότι όσοι τάσσονται κατά της κυβερνητικής πρότασης τη συγκρίνουν με το νόμο 3863 του 2010, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί -όπως επισήμανε- ακολούθησαν 11 μειώσεις στις συντάξεις και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε επιβάρυνση των φορέων με δανεισμούς που έκαναν μεταξύ τους χωρίς λόγο.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ακόμα ότι με το νέο ασφαλιστικό θα υπάρχει καλύτερη απόδοση των 16 δισ. αποθεματικών των ταμείων και θα γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους, με περιορισμό των σπαταλών για τις ενοικιάσεις κτιρίων. "Το σύστημά μας στηρίζει πλέον όλο τον πληθυσμό με ισονομία" είπε και αναφέρθηκε στους αγρότες, υπογραμμίζοντας ότι εντάσσονται και αυτοί στο σύστημα, με τη χορήγηση βασικής σύνταξης.

Υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει τα αποθεματικά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και διαβεβαίωσε ότι σημαντικοί πόροι θα εξασφαλιστούν από την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

"Εκείνο που δεν θα κάνουμε είναι να ξεγελάσουμε τους Έλληνες εργαζόμενους και ασφαλισμένους, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που προέβλεπαν πόρους για το σύστημα, οι οποίοι δεν υπήρξαν ποτέ" τόνισε.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ανεκπλήρωτες -όπως τις χαρακτήρισε- εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τους κατηγόρησε για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδιναν για την εισροή πόρων στα ταμεία από τις αποκρατικοποιήσεις και από την παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου.

"Η σύνταξη που διαμορφώνουμε δεν είναι στατική, μια σύνταξη για πάντα. Είναι μια σύνταξη που δεν θα πάει πιο κάτω γιατί έχει την πρόβλεψη μόνο της αύξησης λόγω των καλύτερων συντελεστών που θα υπάρξουν στην οικονομία" τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για ποιο λόγο προτείνεται η ενοποίηση "υγιών" ταμείων, όπως το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ο κ. Πετρόπουλος αναρωτήθηκε τι θα απογίνουν οι άνεργοι δημοσιογράφοι και αυτοί που απασχολούνται με "μπλοκάκια", αν παραμείνουν τα ταμεία ως έχουν και πρόσθεσε: "Εμείς θέλουμε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους και είμαι βέβαιος ότι και οι δημοσιογράφοι θα το υποστηρίξουν αυτό και οι οργανώσεις. Πρέπει να πάρουμε μέτρα, τα οποία εγγυώνται τη σύνταξη και την ασφάλιση όλων των εργαζομένων".

Σε ερώτηση, αν η συνολική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό απορριφθεί από τους θεσμούς, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η συνεχής διαπραγμάτευση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ