Κ. Μαρκουλάκης: «Το Τρίτο Στεφάνι ένα μάθημα για να μη λυγίζουμε»

Κ. Μαρκουλάκης: «Το Τρίτο Στεφάνι ένα μάθημα για να μη λυγίζουμε»

«“Το τρίτο στεφάνι” ήταν το καταφύγιό μου καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας» έχει πει σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σε αυτή την εξομολόγηση μπορεί να εντοπίσει κανείς τον πιο έντιμο ορισμό για το ηθογραφικό έπος του Ταχτσή.

Σαν «καταφύγιο» λοιπόν ανοίγει τις πύλες του Παλλάς η ολοκαίνουργια πρόταση του Μαρκουλάκη, που φιλοδοξεί να ζωντανέψει στην ταραγμένη εποχή μας το παράδειγμα δύο γυναικών – αρχέτυπων, της Νίνας και της Εκάβης.

Τις δυο ηρωίδες ενώνει το τρίτο στεφάνι, όταν η Νίνα παίρνει τον γιο της Εκάβης και οι προσωπικές ιστορίες τους συγκλίνουν αποφασιστικά και δένονται με παρελθόν, παρόν και μέλλον της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Όταν το βιβλίο πρωτανέβηκε στο θεατρικό σανίδι, προ δεκαετίας περίπου, σε διασκευή του Σταμάτη Φασουλή που ανέλαβε την σκηνοθεσία και του λογοτέχνη Θανάση Νιάρχου, η παράσταση σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία και αγαπήθηκε από το κοινό. Σήμερα ο Κ. Μαρκουλάκης έχει πίσω του ένα σπουδαίο ανέβασμα με το οποίο μοιραία θα αναμετρηθεί.

Ευτύχησε, όμως, να δουλέψει με ένα εξαιρετικά δυνατό καστ ηθοποιών. Στους εμβληματικούς ρόλους της Εκάβης και της Νίνας πρόκειται να δούμε την πολύπειρη Μαρία Καβογιάννη και την ανερχόμενη Μαρία Κίτσου, που τις πλαισιώνει εικοσαμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών.

«Η ζωή είναι στρόβιλος. Ευτυχία είναι να αγαπάς το στρόβιλο» μας λέει ο Κώστας Ταχτσής στο Τρίτο Στεφάνι, αφήνοντάς μας έναν ύμνο στην ίδια τη ζωή. Σήμερα, όμως, η ιστορία αυτή προσλαμβάνει και μια ιδιαίτερη σημασία που αντιτάσσεται στο άρρωστο κλίμα των ημερών.

Ο Κ. Μαρκουλάκης δήλωσε στην Τασούλα Επτακοίλη: «το ίδιο το έργο είναι μάθημα για το τι σημαίνει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες και να μη λυγίζουμε. Συνέβη στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας και σε γενεές επί γενεών πριν από εκείνους. Με ζόρια που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε, επιβίωσαν, προχώρησαν, έφτιαξαν οικογένειες, δημιούργησαν. Θα τα καταφέρουμε κι εμείς!».

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 3-5, τηλ: 2103213100. Τετάρτη & Κυριακή: 19:00 Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 20:30. Από 15€ έως 80€