Κ. Λαγκάρντ: Να διατηρηθεί το δίχτυ ασφαλείας μέχρι τον Ιούνιο του 2021

Κ. Λαγκάρντ: Να διατηρηθεί το δίχτυ ασφαλείας μέχρι τον Ιούνιο του 2021

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει το «δίχτυ ασφαλείας» του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων της τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας την πολιτική της τράπεζας.

«Πραγματικά χρειαζόμαστε να διατηρήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας και πολύ ελκυστικές συνθήκες τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021» είπε η  Λαγκάρντ στη γαλλική εφημερίδα Le Courrier Caushois, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις αρχές του Ιουνίου, η ΕΚΤ ενίσχυσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ. Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έτσι στα 1,35 τρισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για 750 δισ. ευρώ, ενώ παρατείνεται και η ισχύς του έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκτιμάται σύμφωνα το με οικονομικό δελτίο που εξέδωσε η ίδια η Τράπεζα ότι μείωσαν τη μέση σταθμισμένη (με το ΑΕΠ) απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κατά περίπου 45 μονάδες βάσης.