Κ. Χρυσόγονος: Η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους θα φέρει νέα προβλήματα στην ΕΕ

Κ. Χρυσόγονος: Η απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους θα φέρει νέα προβλήματα στην ΕΕ

Πιθανή απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είπε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ότι “η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει με πάρα πολύ σκληρή γλώσσα στον Ερντογάν”.

Ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση”, υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν είναι εύκολο και δεν πρέπει να χορηγήσει βίζα στους πολίτες μιας χώρας όπου –όπως είπε- διεξάγεται στο εσωτερικό της ολοκληρωτικός εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους. “Θα είχαμε άλλα προβλήματα διότι και στο εσωτερικό της Τουρκίας διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος. Ολοκληρωτικό πόλεμο διεξάγει το καθεστώς Ερντογάν κατά της τουρκικής μειονότητας και γκρεμίζει ολόκληρες πόλεις” τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το πλαίσιο συμφωνίας της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, σε γενικές γραμμές καλύπτει την Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να διασφαλίσει τη διαβίωση των προσφύγων. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πότε και σε πιο βαθμό μπορεί να γίνει και η μετεγκατάστασή τους σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μεταβούν.

Σε ερώτηση για ποιο λόγο η ΕΕ δεν σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις χώρες – μέλη που ακολουθούν την πολιτική των “κλειστών συνόρων”, απάντησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη δεν έχει ενιαία συλλογική ταυτότητα και αναφέρθηκε στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι “οι Ούγγροι δεν αισθάνονται Ευρωπαίοι και συμμετέχουν στην ΕΕ μόνο για τη λήψη κερδών και ωφελειών”.

Καταλήγοντας, είπε ότι η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, κατά των χωρών – μελών που μονομερώς κλείνουν τα σύνορά τους και να τους υποβληθούν υψηλά πρόστιμα, αλλά – όπως διευκρίνισε – είναι μια διαδικασία χρονοβόρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ