Κ. Χατζηδάκης: Όταν ψηφίζετε... κλαίγοντας μεταρρυθμίσεις, υποδαυλίζετε την όποια προσπάθεια

Κ. Χατζηδάκης: Όταν ψηφίζετε... κλαίγοντας μεταρρυθμίσεις, υποδαυλίζετε την όποια προσπάθεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

«Κλείσατε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων με τρόπο που προκαλέσατε έκπληξη ακόμη και στο... Στέφανο Μάνο».

Με τη φράση αυτή ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στις αιτιάσεις του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη, που πρωτύτερα τόνισε ότι «με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα και η χώρα σταδιακά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Νέα... άτυπη σύγκρουση έλαβε χώρα την Τρίτη μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, όπου αμφότεροι βρέθηκαν σε πάνελ του συνεδρίου του ΣΕΒ στο Hilton.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «φυσικά και θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, δεν είμαι υπέρ του χάους, θέλω η χώρα να πάει καλύτερα, όλοι εδώ έχουμε τις οικογένειές μας». Από την άλλη πλευρά, εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «δε γίνεται να ψηφίζονται διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά συνάμα κυβερνητικά στελέχη να... οδύρονται από στεναχώρια, υποδαυλίζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια πίστης ότι κάτι πάει να αλλάξει, ώστε η χώρα να ελκύσει επενδυτές».

«Πρέπει να κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς όλοι οι Έλληνες με τους εαυτούς μας» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι επενδύσεις χωρίς επενδυτές δε γίνεται. Μείωση της ανεργίας χωρίς άνοιγμα επιχειρήσεων δε γίνεται. Η τωρινή κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη καθώς ευθύνεται για αυτές τις νοοτροπίες που μάχονται την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση... κλαίει για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περνώντας ανάλογα αρνητικό μήνυμα στους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

«Υπάρχουν περίπου 200 χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν... κλαίνε για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι θετικές προς τις διεθνείς επενδύσεις. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία στη χώρα, οι επενδυτές θα κατευθυνθούν αλλού» επισήμανε.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «λεφτά πλέον δεν υπάρχουν καθώς από τα 6-7 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος των δημοσίων επενδύσεων πριν από εφτά χρόνια, τώρα έχουν πέσει στα 750 εκατ. ευρώ. Όμως, ότι και να λέει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όποιος κι αν είναι υπουργός, αν δεν γίνει η χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, επενδύσεις δεν έρχονται. Χρειάζεται η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινωνία ώστε να λειτουργήσει ξανά το τραπεζικό σύστημα, καθώς τότε θα αρθούν τα capital controls» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα ρευστότητας, που μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το οικονομικό και τραπεζικό σύστημα μπορεί να διορθώσει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει», επισήμανε από το βήμα του ΣΕΒ.