Κ. Χατζηδάκης: Απαιτείται άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες

Κ. Χατζηδάκης: Απαιτείται άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες

Photo by Sooc

Άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες. Αυτή είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, όπως την ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Γερουσία της Βουλή.  «Δεν χρειαζόμαστε, όμως, αποκλειστικά παρεμβάσεις στο στενό πεδίο της οικονομίας, αλλά και παρεμβάσεις σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Η υστέρηση μας σε αυτούς τους τομείς, γράφουν, άλλωστε, οι συγγραφείς, είναι προϊόν του ίδιου πλέγματος θεσμών, ιδεών και πολιτικών που κράτησαν πίσω την οικονομία μας. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ολιστική και όχι αποσπασματική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσέλκυση των επενδύσεων, εκτιμώντας θα πρέπει  ξαναχτίσουμε αυτό που γκρεμίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια: Την εμπιστοσύνη. «Να κατορθώσουμε, δηλαδή, να προκαλέσουμε μια ευχάριστη έκπληξη στις αγορές και τους επενδυτές, περνώντας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε.  

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι  υπέρ κάθε θετικής ρύθμισης για το χρέος, καθώς επίσης και υπερ των χαμηλότερων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «αν δεν αλλάξουμε ριζικά νοοτροπία, ακόμα και η πιο δραστική ρύθμιση για το χρέος θα πάει χαμένη» και συνεπώς απαιτείται «μια στροφή στην υπευθυνότητα, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία».

Σχετικά με το παρελθόν αναγνώρισε ότι τη  διετία 2012-14 έγινε μια προσπάθεια που, παρά τις όποιες παραλείψεις, άρχισε να αποφέρει καρπούς, αλλά τα με τα όσα ακολούθησαν αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω. «Από την κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο καταλήξαμε σε μια διαπραγμάτευση που στοίχισε πανάκριβα στη χώρα και οδήγησε στα capital controls και στην επιστροφή στην ύφεση. Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε  κουρεμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Α.Δ