J. Cl. Juncker: Πρώτο, αλλά ανεπαρκές βήμα, οι προτάσεις της Τh. May για τους «Ευρωπαίους» της Βρετανίας

J. Cl. Juncker: Πρώτο, αλλά ανεπαρκές βήμα, οι προτάσεις της Τh. May για τους «Ευρωπαίους» της Βρετανίας

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker δήλωσε σήμερα πως οι πρώτες προτάσεις που έγιναν από τη Bρετανή πρωθυπουργό Theresa May για τα δικαιώματα μετά το Brexit των Ευρωπαίων που έχουν εκπατριστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα «πρώτο βήμα», αλλά «ανεπαρκές».

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ο Juncker απάντησε λακωνικά: «Όχι».

Από τους πιο επικριτικούς ήταν ο Bέλγος πρωθυπουργός Charles Michel, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».

Η Bρετανή πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα το πρωί πως η πρότασή της είναι «δίκαιη και πολύ σοβαρή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk είχε προειδοποιήσει πως η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν θα ήταν ένα «φόρουμ» για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, εφόσον υπάρχει ένας επίσημος δίαυλος, με δύο ομάδες με επικεφαλής από την πλευρά της ΕΕ τον Michel Barnier και από τη βρετανική πλευρά τον David Davis.

Η παρέμβαση της May ενώπιον των εταίρων της χθες το βράδυ περιορίσθηκε συνεπώς σε μια δήλωση, αφήνοντας τους 27 να περιμένουν τη δημοσιοποίηση ενός λεπτομερούς εγγράφου, που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι μια καλή πρώτη πρόταση, την οποία εκτιμώ, αλλά είναι σαφές πως οφείλουμε να επενδύσουμε σ'' αυτήν πολλή δουλειά. Πολλοί πολίτες μας δεν καλύπτονται από την πρόταση της κας May και αυτό θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο αυστριακός καγκελάριος Christian Kern.

Αποκαλύπτοντας τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου της για το Brexit, η Bρετανή πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της τύχης των Eυρωπαίων και των Bρετανών πολιτών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η May υποσχέθηκε πως δεν θα απελαθεί κανένας από τη χώρα όταν ανακοινωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ και πως το Λονδίνο θα προσφέρει δυνατότητες στους ευρωπαίους πολίτες να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους για να μπορέσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αμέσως μετά την παρέμβασή της χθες το βράδυ, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είδε σ'' αυτή μια «καλή αρχή». «Όμως ασφαλώς απομένουν ακόμη πολλά, πολλά άλλα ζητήματα» για να διευθετηθούν, προειδοποίησε η Μerkel.

D. Tusk: Κατώτερη των προσδοκιών η πρόταση May για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη Βρετανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στην χώρα της είναι "κατώτερη των προσδοκιών".

"Τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΕΕ των 27 και έχουμε καταστήσει σαφή την θέση μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit" επισήμανε ο Tusk σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου η Theresa May παρουσίασε το σχέδιό της.

"Η πρώτη μου εντύπωση", υπογράμμισε ο Tusk, "είναι ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών μας και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών. Όμως, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα αναλάβει τώρα να αναλύσει την πρόταση αυτή γραμμή προς γραμμή μόλις την παραλάβουμε γραπτώς" σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ