Ιταλία: Συνολικά 782 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο

Ιταλία: Συνολικά 782 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο

Οκτώ επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα στη Μεσόγειο υπό ιταλικό συντονισμό επέτρεψαν να μεταφερθούν με ασφάλεια 782 πρόσφυγες και μετανάστες από επισφαλή πλεούμενα σε πλοία που θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Ιταλίας, γνωστοποίησε απόψε το κέντρο επιχειρήσεων του ιταλικού Λιμενικού Σώματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ιδιαίτερα ήπιες καιρικές συνθήκες για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται πως ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν να αναχωρούν από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία.

Οκτώ επιχειρήσεις διεξήχθησαν για να σωθούν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε επτά φουσκωτά και μια λέμβο και έπλεαν στα ανοικτά της Λιβύης.

Το σκάφος Dattilo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, το πλοίο Bourbon Argos της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF), το πλοίο Cigala Fulgesi του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού κι ένα φορτηγό πλοίο υπό λιβεριανή σημαία συμμετείχαν στις επιχειρήσεις αυτές.

Το Cigala Fulgesi, το οποίο επιβίβασε 214 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους 61 γυναίκες και δύο ανήλικους, ανέσυρε επίσης τη σορό ενός άνδρα που πέθανε από άγνωστη αιτία.

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο στο έδαφος κρατών-μελών της ΕΕ, στην πλειονότητά τους μέσω των επικίνδυνων θαλάσσιων οδών της Μεσογείου (972.000), ένας αριθμός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τα Ηνωμένα Έθνη.

Συνολικά το 2015, τουλάχιστον 3.692 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ