Ιταλία: Εν αναμονή των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Εν αναμονή των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Νέες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των 5 Αστέρων και την Λέγκα, με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων να συναντώνται στο κοινοβούλιο, στην προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος χώρας, η συνάντηση του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά με τον Λουίτζι Ντι Μάιο των Πέντε Αστέρων, ξεκίνησε στις 4 η ώρα (Ελλάδας). Στη συνάντηση φέρεται να συμμετέχει και ο  οικονομολόγος Τζουζέπε Κόντε, που είχε λάβει αρχικά την εντολή από τον πρόεδρο Ματαρέλα, πριν προκύψει το αδιέξοδο με την επιλογή του Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο Μ. Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι «εξετάζει σοβαρά» νέα πρόταση από τον Λουίτζι Ντι Μάιο, προκειμένου να υποβάλλουν ξανά από κοινού κυβερνητική πρόταση στον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα. 

Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, που είχε λάβει από τον Ματαρέλα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχει παγώσει τη διαδικασία, αναμένοντας την κατάληξη των νέων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Χθες είχε γίνει γνωστό ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά αναζητούν ένα «σημείο συμβιβασμού όσον αφορά τον υπουργό Οικονομικών», ενώ το νέο σενάριο που διακινείται είναι η διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στη θέση του υπουργού Οικονομικών (λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας είχε απορρίψει την πρόταση του συνασπισμού) με διορισμό στη νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής προεδρίας, ο πρόεδρος Ματαρέλα «εξετάζει με προσοχή» την πρόταση του συνασπισμού.

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες κατά την διάρκεια περιοδείας του στην Τοσκάνη και την Λιγουρία ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», προσθέτοντας όμως ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει.

Παράλληλα, παρά το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων καταγράφουν μεγάλη πτώση σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ελπίδες επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου οδηγούν την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στο 2,749% από 3,388% την Τρίτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και το 0,816% από 2,9% την περασμένη Τρίτη.

(φωτογραφία AP)