Το Ισραήλ αξιολογεί τη σοβαρότητα των προθέσεων Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων
Axios

Το Ισραήλ αξιολογεί τη σοβαρότητα των προθέσεων Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων

Αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να αξιολογήσει εάν οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, αφού η καχυποψία είναι μεγάλη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Axios. 

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία διατηρεί σχέσεις με το Ισραήλ σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε κάποιες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην κορυφή». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η χώρα του δεν μπορούσε να αποδεχτεί την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά πρόσθεσε: «Η καρδιά μας επιθυμεί να μπορούμε να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας ένα καλύτερο σημείο».

Σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι ακόμα «σίγουρη για το πώς να διαβάσει» τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία, εν τούτοις ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια σύσκεψη για το θέμα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση της συνάντησης αυτής, ανέφεραν στην Axios ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να στείλει μηνύματα μέσω διαφόρων καναλιών για να εκτιμήσει αν πραγματικά ο Ερντογάν επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να εκδηλώσει επίσημη, δημόσια αντίδραση στις παρατηρήσεις του Ερντογάν και θα προσπαθήσει να εμπλακεί ιδιωτικά στην τουρκική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αλλαγή στη στάση του Ερντογάν συνδέεται άμεσα με την επερχόμενη ανάληψη των καθηκόντων της αμερικανικής προεδρίας απο τον Τζο Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν - ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει «αυτοκράτορα» - θα τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και ότι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ μπορεί να παίξουν ρόλο.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν θα βλάψει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να αναθερμανει τις σχέσεις του με την Τουρκία, σημείωσαν οι πηγές της Axios.