Ισπανία: Ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ ο οδηγός του βαν

Ισπανία: Ο καταζητούμενος Γιουνές Αμπουγιακούμπ ο οδηγός του βαν

Οι ισπανοί ερευνητές εκτιμούν ότι ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο 22χρονος Μαροκινός ο οποίος καταζητείται από την αστυνομία, ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που έπεσε πάνω στο πλήθος στην Βαρκελώνη την περασμένη Πέμπτη και σκότωσε 13 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα καταλανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αστυνομία καταζητεί τον Αμπουγιακούμπ -- τον μοναδικό από τους 12 υπόπτους που εξακολουθεί να διαφεύγει -- εδώ και αρκετές ημέρες αλλά οι αρχές δεν τον είχαν ταυτοποιήσει ως τον οδηγό του βαν.

Ερωτηθείς σήμερα από το καταλανικό ραδιόφωνο αν ο Αμπουγιακούμπ ήταν ο οδηγός, ο Χοάκιμ Φορν, ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, είπε: "Αυτή είναι μια από τις υποθέσεις. Είναι η βασική. Τα πάντα συγκλίνουν σε αυτό. Σήμερα θα αναλύσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία και (θα εξηγήσουμε) γιατί καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα".

Η αστυνομία πραγματοποίησε περισσότερες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια στην πόλη Ριπόλ, όπου κατοικούσαν πολλοί από τους υπόπτους, είπε ο Φορν.

Ο Φορν συμπλήρωσε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό του Αμπουγιακούμπ έχει επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Αυτό το πρόσωπο δεν καταζητείται πλέον μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής αστυνομίας".

Από τους τζιχαντιστές οι οποίοι συμμετείχαν, στο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της Βαρκελώνης, έχουν συλληφθεί τέσσερις: Ο Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών, ο Σαχάλ Ελ Κερίμπ, 34 ετών, ο Μαχάμεντ Αάλα, 27 ετών και ο Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ.

Νεκροί είναι ο Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, ο Σαίντ Αάλα, 19 ετών, ο Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών. ο Ομάρ Χικάμι και ο Χουσείν Αμπουγιακούμπ.

Οι αρχές αναζητούν ακόμα τρία άτομα τον Γιουσέφ Αάλα, τον Ιμάμη Αμντελμπακί Ες Σάτι και τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο Γιουνές Αμπουγιακούμπ να έχει διαφύγει στη Γαλλία.

"Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται", σημείωσε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Καταλωνία: Δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή ή ενημέρωση για το τρομοκρατικό από την CIA

O πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας (Generalitat) Κάρλες Πιτζεμόντ διέψευσε χθες πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει την τοπική αστυνομία (Mossos de Esquadra) για την πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Objetivo, o Κ. Πιτζεμόντ διέψευσε πως η CIA είχε επισημάνει στις καταλαντικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι επέκειτο κτύπημα στη Ράμπλα, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ εξάλλου χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση του αριστερού κινήματος CUP να μη συμμετέχει στην δημόσια εκδήλωση που έχει προκηρυχθεί για το επόμενο Σάββατο στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας εάν σε αυτή παραστεί και ο βασιλέας της Ισπανίας Φελίπε. Ο Πιτζεμόντ δήλωσε πως οι αντικαπιταλιστές «σφάλλουν» και τους κάλεσε να το «ξανασκεφθούν». «Πρέπει να σκεφθούν τα θύματα, μιας και η χειρονομία τούτη ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι μία διαδήλωση με δικαίωμα συμμετοχής», τόνισε.

Όσον αφορά τη διένεξη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απουσία αποτρεπτικών μέσων για μία επίθεση με αυτοκίνητο στη Ράμπλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε πως η απόφαση να μην τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά στοιχεία στην αρχή της Ράμπλα οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους, διότι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο ίδιος υποβάθμισε την απουσία τέτοιων μέτρων, τονίζοντας πως η ενέργεια θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ράμπλα και πρόσθεσε πως η απόφαση για τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνεται από κοινού με τη Σύνοδο των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων οργάνων ασφαλείας, σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνέντευξή του ο Πιτζεμόντ απέφυγε να υπεισέλθει σε θέματα που άπτονται του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, καθώς όπως τόνισε «τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βρισκόμαστε πλάι στα θύματα, να καταδιώξουμε τους εγκληματίες και να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα τους». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η πολιτική ασφαλείας στην Καταλωνία είναι ορθή και η δράση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων το αποδεικνύει. «Λόγω της δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μπορούμε να ισχυρισθούμε με σαφή τρόπο πως η πολιτική μας για την ασφάλεια είναι ορθή», κατέληξε ο Πιτζεμόντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais