Ισπανία: O επικεφαλής των Σοσιαλιστών αναζητά ιδέες για συνασπισμό Αριστεράς στην Πορτογαλία

Ισπανία: O επικεφαλής των Σοσιαλιστών αναζητά ιδέες για συνασπισμό Αριστεράς στην Πορτογαλία

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πορτογαλία σήμερα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα για να συζητήσουν σχετικά με τον συνασπισμό της Αριστεράς που κυβερνά την χώρα αυτήν, από τον οποίο θα μπορούσαν να αντλήσουν έμπνευση ή και να παραδειγματιστούν στην Ισπανία με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Ο Σάντσεθ αναγνώρισε ότι η μπάλα παραμένει στο γήπεδο του απερχόμενου επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ωστόσο εάν αποτύχει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση «το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καλέσει για το σχηματισμό ενός ευρέος συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να φέρει την αλλαγή που η Ισπανία έχει ανάγκη».

«Λέμε όχι σε έναν ευρύ συνασπισμό μεταξύ του PP και των Σοσιαλιστών και λέμε ναι σε μία κυβέρνηση που θα ενώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την Ισπανία και να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσαν τα κόμματα της Δεξιάς τα τελευταία 4 χρόνια» δήλωσε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της αλλαγής ενώνουν τις δυνάμεις τους οι πολίτες δρέπουν τα οφέλη και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό» τόνισε ο Σάντσεθ μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, όπου η Δεξιά επικράτησε στις εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία για να σχηματίσει κυβέρνηση (28,7% των ψήφων), κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού από την Αριστερά, με την υποστήριξη των εθνικιστών και των αυτονομιστών της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Στην Πορτογαλία μια συμμαχία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Οικολόγων Πρασίνων και του Μπλοκ της Αριστεράς οδήγησε την 10η Νοεμβρίου στην πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει σάρκα και οστά στην Ισπανία ωστόσο διχάζει τους Σοσιαλιστές (22% των ψήφων), ιδίως λόγω των αιτημάτων που προβάλλουν οι Podemos (20,7% των ψήφων) που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης της Καταλονίας.

Σήμερα πολλοί εκλεγμένοι της Αριστεράς απηύθυναν μια ανοικτή επιστολή στον Πέδρο Σάντσεθ ζητώντας του να συμμαχήσει με τους Podemos.

«Μια συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κοινωνικής ανοικοδόμησης τις οποίες η χώρα μας έχει ανάγκη, όπως η μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας που επιβάλλει νέες οικονομικές πολιτικές, η προάσπιση του κράτους πρόνοιας (...)», γράφουν στη διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es.

Οι διαφορές που λειτουργούν ως πρόσκομμα στο ενδεχόμενο μιας συμμαχίας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός επικριτικού κεντρικού άρθρου στην εφημερίδα El Pais.

Το «σόου» αυτού του διχασμού «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση ενός κόμματος με περισσότερα από 100 έτη ιστορίας», επισημαίνεται, ενώ ο συντάκτης του άρθρου απευθύνει έκκληση στα στελέχη των σοσιαλιστών «υπέρ της ενότητας» και της συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπο του ηγέτη τους. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ