Ισλαμική αντιτρομοκρατική συμμαχία με 34 μέλη δημιούργησε η Σαουδική Αραβία

Ισλαμική αντιτρομοκρατική συμμαχία με 34 μέλη δημιούργησε η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκρότησε ένα ισλαμικό στρατιωτικό συνασπισμό 34 χωρών για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, σύμφωνα με κοινή δήλωσε που ανακοινώθηκε από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

"Οι χώρες που αναφέρονται εδώ έχουν αποφασίσει το σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, με κέντρο κοινών επιχειρήσεων που έχει βάση το Ριάντ, για να συντονίσει και να υποστηρίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις," έγραφε η ανακοίνωση.

Μεταξύ του μεγάλου καταλόγου κρατών αναφέρονται αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και ισλαμικές χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, χώρες του Κόλπου καθώς και αφρικανικά κράτη.

Η ανακοίνωση αναφέρθηκε στην "υποχρέωση να προστατευτεί το ισλαμικό έθνος από τα δεινά όλων των τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, οποιαδήποτε να είναι η σέχτα τους και το όνομά τους, τα οποία σπέρνουν τον θάνατο και τη διαφθορά στη γη και σκοπεύουν να τρομοκρατήσουν αθώους".

Το Ιράν, χώρα σιιτών, και κύριος ανταγωνιστής της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας για επιρροή στον αραβικό κόσμο, απουσίαζε από τον κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε σύγκρουση μέσω τρίτων από τη Συρία έως την Υεμένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε χώρες του Κόλπου, καλώντας τις να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την πολεμική καμπάνια ενάντια στους ακραία βίαιους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν την έδρα τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ