Το Ιράκ επέστρεψε στην διεθνή σκηνή

Το Ιράκ επέστρεψε στην διεθνή σκηνή

Η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις τέθηκε σε ισχύ, ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος.

«Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας», είπε απλώς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στη συμφωνία της Βιέννης η οποία επισφραγίστηκε στις 14 Ιουλίου πέρυσι.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την απόφαση με την οποία αίρονται οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η απόφαση των «28» θα πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους: «με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται».

Η Γαλλία «χαιρετίζει την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο «πνεύμα συνεργασίας» για «όλες τις περιφερειακές προκλήσεις».

«Με την IAEA να έχει επιβεβαιώσει πως το Ιράν εκπλήρωσε τα μέτρα πυρηνικής καταστροφής που προβλέπονται από τη συμφωνία της 14ης Ιουλίου 2015, οι κύριες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις αίρονται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Τηρώντας μια σταθερά εποικοδομητική στάση, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληξη της συμφωνίας. (Η κυβέρνηση) θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της (συμφωνίας)», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στον σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, κάνει την Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή», σημείωσε ο Χάμοντ με ανακοίνωση του.

«Ελπίζω ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας να αδράξει τις ευκαιρίες που του προσφέρονται από την σταδιακή άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Το μέλλον είναι όσο σημαντικό, όσο το σημείο ορόσημο που κατορθώσαμε να φθάσουμε σήμερα», τόνισε ο βρετανός ΥΠΕΞ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιένη, αναφέρει πως «οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται (στη συμφωνία του Ιουλίου) τίθενται στο εξής σε ισχύ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν «αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Ωστόσο, Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «πιθανότατα» θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βιένη μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.

"Είναι ένα μεγάλο βήμα που αντανακλά την προσπάθεια η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη από όλες τις πλευρές ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν", δήλωσε ο Μπαν.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε χθες το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα "η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν".

Η έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησε, όπως προβλεπόταν, στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ.

Ο Μπαν δήλωσε αισιόδοξος από την άρση των κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει επίσης την απελευθέρωση χθες από την Τεχεράνη πέντε Αμερικανών, μεταξύ τους ο ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει», τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν– στην οποία κατέληξε πέρσι η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1– τέθηκε χθες σε ισχύ, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί από τους βασικούς όρους της συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη πρέπει να μην κατέχει υλικά που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα