Ηπιότερο το νέο κύμα της πανδημίας - Κορυφώθηκε στη Νότια Αφρική, επίκεντρο της Όμικρον

Ηπιότερο το νέο κύμα της πανδημίας - Κορυφώθηκε στη Νότια Αφρική, επίκεντρο της Όμικρον

Κορυφώθηκε το νέο κύμα του κορονοϊού στη Νότια Αφρική, περίπου ένα μήνα μετά την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον για πρώτη φορά στη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι επιπτώσεις των μολύνσεων από τη νέα παραλλαγή υπήρξαν λιγότερο σοβαρές σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νόσων της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσαν ότι παρόλο που απαιτείται να συνεχιστούν οι έρευνες, τα προσωρινά στοιχεία από τη χώρα, της οποίας η εμπειρία παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι θετικά, ως προς τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της Όμικρον.

Στην επαρχία Γκάουτενγκ, εμππορικό κέντρο της Νότιας Αφρικής, που φιλοξενεί το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας και περιοχή όπου ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, παρατηρείται πλέον μείωση στον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων.

Η τάση μείωσης συμπληρώνει ήδη μία εβδομάδα, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως το κύμα της Όμικρον κορυφώθηκε. 

Λιγότερο θανατηφόρα η Όμικρον

 

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η μείωση των νέων κρουσμάτων θα μπορούσε να οφείλεται σε αντίστοιχη μείωση των τεστ, λόγω των διακοπών. 

Στη χώρα, το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε αύξηση νέων κρουσμάτων και νοσηλειών, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. 

Επιπλέον, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από κορονοϊό ήταν λιγότεροι, ενώ η διάρκεια παραμονής των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία ήταν συντομότερη σε σχέση με το παρελθόν. 

Οι μολύνσεις, στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων του νέου κύματος της Όμικρον, αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, ωστόσο οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν δεν ξεπέρασε το 5,7%, σε σχέση με το 13% των προηγούμενων κυμάτων. 

Ως προς το ποσοστό των ασθενών που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό στα νοσοκομεία, έπεσε στο 5,6% από 19%.

Το 87% των ατόμων που πέθαναν από κορονοϊό στη Νότια Αφρική στο χρονικό διάστημα από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου ήταν ανεμβολίαστοι ή δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έδειξαν τα στοιχεία της έρευνας.