ΗΠΑ: Θα καθυστερήσουν οι έρευνες για το βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Θα καθυστερήσουν οι έρευνες για το βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Η έρευνα που διεξάγει ο αμερικανός στρατός για τον βομβαρδισμό (από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορικής των ΗΠΑ) του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν – κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι – έχει διαρκέσει περισσότερο από όσο αναμενόταν, εξαιτίας των προβλημάτων ταυτοποίησης των αμάχων που σκοτώθηκαν στην επίθεση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την καθυστέρηση της έρευνας που διεξάγει η ειδική ομάδα (CCAT)», δήλωσε ο Κουκ. «Η ταυτοποίηση των θυμάτων του άμαχου πληθυσμού…αποδείχθηκε πολύ περισσότερο προβληματική από όσο εκτιμούσε αρχικά η ομάδα», σημείωσε, τονίζοντας οι αμερικανοί ερευνητές εργάζονται στενά με τα μέλη του MSF και τις αρχές του Αφγανιστάν για να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

Παράλληλα πρόσθεσε πως ο αμερικανός στρατός διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για τα αίτια του βομβαρδισμού του νοσοκομείου.

Τη Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής των MSF Τζέισον Κόνε δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό ενδεχομένως να αυξηθεί.

Η πρόεδρος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, Δρ. Τζοάν Λιού έχει υποστηρίξει πως η αεροπορική επίθεση της 3ης Οκτωβρίου – κατά την οποία 13 μέλη του προσωπικού των MSF σκοτώθηκαν – συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για σκόπιμο και επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ