ΗΠΑ: Σε μικροκύματα οφείλεται το «Σύνδρομο της Αβάνας»

ΗΠΑ: Σε μικροκύματα οφείλεται το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Η μυστηριώδης ασθένεια που που αποδεκάτισε διπλωμάτες των ΗΠΑ και του Καναδά στη Κούβα πριν μερικά χρόνια πιθανότατα προκλήθηκε από κατευθυνόμενη ακτινοβολία μικροκυμάτων, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Τα συμπτώματα φαίνεται «να προκλήθηκαν μέσω κατευθυνόμενης, παλμικής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων», ανέφερες όμως η έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστήμων των ΗΠΑ, πόρισμα που επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας η οποία είχε υποστηρίξει ότι «βασικός ύποπτος» ήταν τα μικροκύματα. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλές επιστημονικές μελέτες που προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια της μυστηριώδους ασθένειας στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνονται ζάλη, θολή όραση, απώλεια μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης.

Το θέμα του «συνδρόμου της Αβάνας» προέκυψε το 2016, οταν Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες εμφάνισαν ναυτία, πονοκέφαλοι, ρινορραγίες, απώλεια ισορροπίας, μερική απώλεια ακοής και όρασης, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Ως εκ τούτου, το 2017 ΗΠΑ μείωσαν το διπλωματικό προσωπικό τους στην Κούβα στο απολύτως απαραίτητο πρακτική που ακολούθησε και ο Καναδάς.