ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές καλούν τον B. Obama να δράσει για τους Σύρους πρόσφυγες

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές καλούν τον B. Obama να δράσει για τους Σύρους πρόσφυγες

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ανάμεσα τους πολλοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συνυπέγραψαν μια επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα, καλώντας τον να κινηθεί πιο γρήγορα για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Παρά τη δέσμευση του Ομπάμα για την υποδοχή 10.000 προσφύγων από την Συρία μέσα στο οικονομικό έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο, μόλις 1.736 έχουν μετεγκατασταθεί στη χώρα μέχρι σήμερα. Περισσότεροι από 6.000 έφθασαν στη Μιανμάρ, περισσότεροι από 5.000 στο Ιράκ, ενώ ο Καναδάς έχει υποδεχτεί 26.859 Σύρους πρόσφυγες το διάστημα μεταξύ 4ης Νοεμβρίου 2015 και 1 Μαΐου 2016.

«Καλούμε την κυβέρνηση σας να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την ταχύτερη και ασφαλή μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Συρία», τόνισαν οι 27 γερουσιαστές στην επιστολή, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τον αργό ρυθμό προόδου της υποδοχής Σύρων προσφύγων κατά τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους», προστίθεται στην επιστολή τους.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, δεύτερος τη τάξει της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, αλλά και ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα Μπέρνι Σάντερς.

Οι υπογράφοντες γερουσιαστές ζητούν παράλληλα, με την επιστολή τους, ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τη δέσμευση της για την μετεγκατάσταση των υπόλοιπων 8.264 Σύρων μέσα σε πέντε μήνες.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ομπάμα δήλωσε πως αναμένει οι ΗΠΑ να πετύχουν τον στόχο της υποδοχής 10.000 Σύρων προσφύγων πριν από την 30ή Σεπτεμβρίου, όποτε και ολοκληρώνεται το ομοσπονδιακό οικονομικό έτος.

Η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου για την υποδοχή Σύρων προσφύγων συγκέντρωσε έντονες κριτικές εντός της χώρας, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν πως μαχητές μπορεί να εισέλθουν στη χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες. Περισσότεροι από 30 κυβερνήτες, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, προσπάθησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση προσφύγων στις πολιτείες τους.

«Άλλα κράτη, όπως το δικό μας, μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα», τόνισαν οι γερουσιαστές στην επιστολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ