ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Michael Flynn

ΗΠΑ: Καθυστερεί η δίκη του Michael Flynn

Οι δικηγόροι του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn, αλλά και το γραφείο του ειδικού ανακριτή Robert Mueller δήλωσαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο χθες το βράδυ ότι δεν είναι έτοιμοι για τον προσδιορισμό μιας δίκης, μεταδίδει το CNN.

Η προθεσμία για την κατάθεση αναφοράς σχετικά με την κατάσταση της υπόθεσης του Flynn λήγει σήμερα. Ωστόσο, τόσο η πλευρά του ειδικού ανακριτή, όσο και η πλευρά των συνηγόρων του ζήτησαν μία παράταση μέχρι την 1η Μαΐου του 2018.

Της εξέλιξης αυτής, είχε προηγηθεί η υπόθεση του πρώην συμβούλου για θέμα εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του Trump, George Papadopoulos. Την υπόθεση αυτή, εποπτεύει επίσης, ο ειδικός ανακριτής Mueller, ενώ έχει χορηγηθεί προθεσμία μέχρι τα μέσα Απριλίου, προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα της δίκης που θ' ακολουθήσει.

Οι παρατάσεις που έχουν χορηγηθεί στις δύο περιπτώσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Mueller δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοσιοποίηση δικαστικών εγγράφων γνωστοποίησε ότι ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε την ενοχή του, για ψευδή κατάθεση στο FBI κι αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump.

Τον Δεκέμβριο, ο Flynn παραδέχτηκε επίσης, ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI, ενώ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή Mueller. Ο Flynn διερευνάται για τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε με την Ρωσία παρέχοντας υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, οι οποίες, δεν είχαν δηλωθεί όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο ίδιος, ερευνάται για τις επικοινωνίες που είχε κατά την περίοδο μεταβίβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Trump, με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Sergey Kislyak. Ο Flynn αποπέμφθηκε από τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence, σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του Trump, Mark Corallo είχε ανησυχία ότι η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Hope Hicks, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, μετά από σχόλιο που φέρεται να έχει κάνει για τα ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του Donald Trump Junior και των Ρώσων. Στο ζήτημα αυτό, κι αναφορικά με το σχόλιο της Hicks αναφέρθηκε η εφημερίδα «The New York Times».

Η Hicks φέρεται να είπε στον πρόεδρο Trump στην διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα του Trump Τζούνιορ «δεν θα δημοσιευτούν ποτέ», ενώ ο Corallo αναμένεται ν' αναφερθεί στην συζήτηση αυτή, στην κατάθεση που θα δώσει στον ειδικό ανακριτή Mueller .

Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι ο Corallo έχει προγραμματιστεί να δώσει κατάθεση στην ομάδα έρευνας του Mueller, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πηγή που έχει λάβει γνώση του θέματος. Αναμένεται επίσης, ότι ο ειδικός ανακριτής θα τον ρωτήσει για την συνάντηση με τον πρόεδρο Trump που έγινε στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κι αναφορικά με την συγγραφή της πρώτης (παραπλανητικής) ανακοίνωσης για τον συνάντηση μεταξύ του Trump Τζούνιορ και Ρώσων που έγινε στον Πύργο Trump, τον Ιούνιο του 2016.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Corallo ανησυχούσε για την στάση της Hicks και τα όσα είπε τα οποία απέδιδε είτε σε αφέλεια, είτε σε πρόθεση αναφορικά με την μη παράδοση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην ομάδα έρευνας του Mueller .

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Hicks αρνήθηκε ότι η ίδια έχει πει κάτι παρόμοιο, σε δήλωσή του, στο CNN. « Όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι γνωρίζουν δεν συνηθίζω να σχολιάζω ερωτήσεις των ΜΜΕ. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, πρέπει ν' απαντήσω. Η ίδια, δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Η ιδέα ότι η Hope Hicks πρότεινε την απόκρυψη ή την καταστροφή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων εγγράφων, είναι ολικά ανυπόστατη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Robert Trout, δικηγόρος της Hicks .

Στην συνάντηση που έγινε στον Πύργο Trump, συμμετείχαν ο Trump Τζούνιορ, ο γαμπρός του Trump Jared Kushner
κι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Paul Manafort. Η συνάντηση αυτή, έγινε με μία δικηγόρο από την Ρωσία για την οποία ο Trump Junior πίστευε ότι θα του παρέδιδε επιβαρυντικές πληροφορίες για την Hillary Clinton. Η ίδια συνάντηση έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο του Mueller, όσο και των ερευνών που διεξάγονται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, από το Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP