ΗΠΑ και Ισραήλ αποχωρούν από την UNESCO

ΗΠΑ και Ισραήλ αποχωρούν από την UNESCO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τον βραχίονα του ΟΗΕ για τον πολιτισμό, κατηγορώντας το σώμα για «αντι-ισραηλινή προκατάληψη».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα δημιουργήσει μια «αποστολή παρατηρητών» ώστε να διατηρήσει την εκπροσώπησή της στην UNESCO. Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ανακοίνωσε ότι και το Ισράηλ προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την UNESCO, ενώ χαρακτήρισε την αντίστοιχη αμερικανική απόφαση «θαρραλέα και ηθική».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός «έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να προετοιμάσει την αποχώρηση του Ισραήλ από την Οργάνωση, παράλληλα με τις ΗΠΑ» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η UNESCO έχει εξελιχθεί σε θέατρο του παραλόγου όπου διαστρεβλώνεται η ιστορία αντί να διαφυλάσσεται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Washington Post οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει να πληρώνουν τη συνδρομή τους στην UNESCO ήδη από το 2011 όταν ο οργανισμός είχε αποδεχθεί ως μέλος του την Παλαιστινιακή Αρχή. Από τότε ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν συστήσει κοινό μέτωπο και ασκούσαν έντονη κριτική σε διάφορες αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Τελικά, το Ισραήλ απέσυρε τον πρεσβευτή του από την UNESCO το 2016, ενώ πρόσφατα ο οργανισμός υιοθέτησε δύο ψηφίσματα τα οποία σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος αγνοούν τη σύνδεση του ιουδαϊσμού με μία από τις ιερότερες τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ.

Από τη μεριά του το State Department επεσήμανε ότι η απόφαση δεν λήφθηκε απερίσκεπτα και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση στον οργανισμό και τη συνέχιση της αντι-ισραηλινής στάσης της UNESCO.

Απογοήτευση στην UNESCO από την απόφαση των ΗΠΑ 

Την απογοήτευσή της για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την UNESCO, εξέφρασε η διευθύντρια του οργανισμού, Irina Bokova.

«Σε μια εποχή που οι συγκρούσεις συνεχίζουν να διαιρούν τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο, είναι βαθιά λυπηρό οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρονται από έναν οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί την ειρήνη και προστατεύει τον πολιτισμό που απειλείται», δήλωσε.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «η άνοδος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας απαιτεί νέες μακροπρόθεσμες λύσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, την καταπολέμηση της άγνοιας και των διακρίσεων» και παρά την απόφαση για αναστολή της χρηματοδότησης από το 2011, «η συνεργασία της UNESCO με τις ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί».

«Ο ρόλος της UNESCO δεν έχει εξαντληθεί και θα συνεχίσουμε να προχωράμε, για να χτίσουμε έναν 21ο αιώνα πιο δίκαιο, ειρηνικό, ισότιμο και ακριβώς γι'' αυτό, η UNESCO χρειάζεται την παρουσία όλων των κρατών», σημείωσε η I. Bokova.

Ρωσία: "Θλιβερά νέα" για τη Μόσχα η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Unesco

Η Μόσχα εξέφρασε σήμερα τη «λύπη» της σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την UNESCO χαρακτηρίζοντάς την «θλιβερά νέα».

«Λυπούμαστε για την απόφαση των αμερικανικών αρχών» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η Ουάσιγκτον «αποχωρεί από τον Οργανισμό σε μια δύσκολη περίοδο, επιδεινώνοντας την κατάσταση μέσω των ενεργειών της» υπογράμμισε η Ρωσίδα αξιωματούχος.

«Πρόκειται για θλιβερά νέα» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.