ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή

Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση συνασπισμός κερδίζει έναντι της οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο.

"Το επίπεδο συνεργασίας δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Συμφωνήσαμε να ανταλλάξουμε περισσότερες πληροφορίες και είμαι πεπεισμένος ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το Daesch (σ.σ Το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο εξοργίζει τους τζιχαντιστές γιατί ταυτόχρονα είναι ομόηχο με μία άλλη αραβική λέξη που σημαίνει ''''για κλωτσιές''''. Την λέξη αυτή χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του μετά τις επιθέσεις και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ) θα αισθανθεί μεγαλύτερη πίεση. Την αισθάνονται σήμερα. Την αισθάνονταν χθες. Την αισθάνονταν τις περασμένες εβδομάδες. Κερδίσαμε περισσότερα εδάφη. Το Daesch έχει λιγότερα", δήλωσε ο Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (η COP21) που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Παρίσι "θα δείξει ότι κανένας δεν μπορεί να διαταράξει τις υποθέσεις της διεθνούς κοινότητας και σίγουρα όχι απεχθείς και δειλές τρομοκρατικές πράξεις".

Ο Κέρι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Παρίσι έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο.

Οι δηλώσεις Κέρι ακολουθούν την εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη Γαλλία στη Συρία στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ