ΗΠΑ: Έκλεισαν τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες εξαιτίας απειλών

ΗΠΑ: Έκλεισαν τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες εξαιτίας απειλών

Η απειλή η οποία οδήγησε τις αρχές να κλείσουν όλα τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες σήμερα είναι κατά πάσα πιθανότητα φάρσα, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ουσιαστικά επανέλαβαν μια εκτίμηση που έκανε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Μπράτον, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία ολόκληρου του σχολικού συστήματος του Λος Άντζελες υπερβολική αντίδραση.

Όλα τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες έκλεισαν σήμερα έπειτα από απειλές, ανακοίνωσε ο Ραμόν Κορτίνες, ο προϊστάμενος όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Λος Άντζελες, της δεύτερης σε μέγεθος εκπαιδευτικής περιφέρειας των ΗΠΑ, όπου φοιτούν 640.000 μαθητές από τα νηπιαγωγεία έως τα Λύκεια.

Μια απειλή για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που εστάλη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνδέεται με μια διεύθυνση IP στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, γνωστοποίησε μια εκπρόσωπος τύπου της εκπαιδευτικής περιφέρειας του Λος Άντζελες.

Η εκπρόσωπος Σάνον Χάμπερ επισήμανε ότι η απειλή εστάλη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της περιφέρειας και προέρχεται από μια διεύθυνση IP στη γερμανική πόλη.

Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία χαρακτήρισε «αναξιόπιστες» απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον σχολείων στην αμερικανική μεγαλούπολη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Όλα τα σχολεία κλειστά στο Λος Άντζελες

«Σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 05.00 τοπική ώρα μου τηλεφώνησε» ο επικεφαλής της αστυνομίας που είναι υπεύθυνος για τον τομέα των σχολείων και «μίλησε για μια απειλή εναντίον όχι μόνο ενός σχολείου αλλά πολλών» σχολικών συγκροτημάτων στο Λος Άντζελες, είπε ο Ραμόν Κορτίνες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι αρχές διεξαγάγουν έρευνες σε όλα τα σχολεία της πόλης –περισσότερα από 1200 στον αριθμό– και ζήτησαν από τους γονείς να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο προκειμένου να διευκολύνουν τις έρευνες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια που οι αρχές αποφασίζουν την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε μια ολόκληρη εκπαιδευτική περιφέρεια, επισημαίνουν αξιωματούχοι.

«Δεν πρόκειται για μια απειλή εναντίον ενός σχολείου, δύο σχολείων ή τριών σχολείων, πρόκειται για μια απειλή εναντίον πολλών σχολείων, χωρίς να προσδιορίζεται συγκεκριμένα... για αυτόν ακριβώς τον λόγο προχώρησα στην εφαρμογή αυτού του μέτρου» προσέθεσε ο Κορτίνες.

«Δεν το διακινδυνεύω να μεταφέρω σε οποιοδήποτε χώρο εντός των κτιρίων τα παιδιά μέχρι να επιβεβαιώσουμε ότι θα είναι ασφαλές».

«Πρόκειται για μια αξιόπιστη απειλή» υπογράμμισε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Πρόκειται για μια σπάνια απειλή» προσέθεσε και αναφέρθηκε σε «σακίδια» αλλά και «άλλα δέματα» χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από την πλευρά του ο Στιβ Ζίπερμαν, υπεύθυνος της αστυνομίας του Λος Άντζελες για τον τομέα των σχολείων, δήλωσε ότι:

«Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λάβαμε ένα απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφερόταν στην ασφάλεια των σχολείων μας».

«Επιλέξαμε να κλείσουμε τα σχολεία σήμερα ωσότου μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή».

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ένα ζευγάρι, που φέρεται να υποστήριζε το Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναρντίνο, της Καλιφόρνιας, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά του Λος Άντζελες.

Μη αξιόπιστες οι απειλές εναντίον των σχολείων της Νέας Υόρκης

Απειλές διατυπώθηκαν σήμερα και εναντίον σχολείων της Νέας Υόρκης, όπως ακριβώς στο Λος Άντζελες, όμως οι αρχές της πόλης εκτιμούν ότι είναι «μη αξιόπιστες».

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον αναφέρθηκε στην αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μια απειλή «σχεδόν παρόμοια» με εκείνη στο Λος Άντζελες. Όμως, «εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε αυτό ως μια αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή» επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Δεν υφίσταται αξιόπιστη απειλή εναντίον των παιδιών μας και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή» τόνισε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου.

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά στην πόλη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ