ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016

Με ευρεία πλειοψηφία, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο που αποτρέπει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και καταργεί την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου που ίσχυε εδώ και 40 χρόνια. Οι γερουσιαστές, με ψήφους 65 υπέρ έναντι 33 κατά, ενέκριναν το νομοσχέδιο, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα το επικυρώσει.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2016 το οποίο, εκτός από τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, επιτρέπει τις εξαγωγές πετρελαίου, προωθεί τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θέτει προϋποθέσεις για την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων ορισμένων χωρών.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 316 υπέρ έναντι 113 κατά.

Ο νόμος αυτός διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν θα παραλύσουν λόγω ελλειπούς χρηματοδότησης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι δηλαδή το τέλος του οικονομικού έτους. Σε περισσότερες από 2.000 σελίδες καθορίζονται λεπτομερώς οι δαπάνες --συνολικού ύψους 1,149 τρισεκατομμυρίων δολαρίων-- σε όλους τους τομείς, από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι τη γεωργία.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι το αποτέλεσμα του συμβιβασμού μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι Δημοκρατικοί πέτυχαν να συμπεριληφθούν στο κείμενο μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την κατάργηση της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου, ένα μέτρο που ίσχυε από το 1975, μετά την πετρελαϊκή κρίση.

Η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία ασκούσαν βέτο τα τρία τελευταία χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι, προστέθηκε, προς γενική κατάπληξη, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Με την εφαρμογή της θα δοθεί στις μεγάλες αναδυόμενες χώρες μεγαλύτερο βάρος στη διακυβέρνηση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων εισόδου στις ΗΠΑ για τους πολίτες 38 χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα εξαίρεσης από τη χορήγηση βίζας, ένα μέτρο που θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους. Οι ταξιδιώτες --τουρίστες ή επιχειρηματίες-- που μετά την 1η Μαρτίου 2011 επισκέφθηκαν τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν ή το Σουδάν και οι πολίτες των χωρών αυτών που έχουν διπλή υπηκοότητα θα πρέπει να παίρνουν βίζα πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή πιστεύεται ότι θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να εντοπίζουν ευκολότερα πιθανούς Ευρωπαίους τζιχαντιστές. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά πάντως τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και ένα μέτρο που αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συνεργάζεται πρόθυμα με τις αρχές για την αντιμετώπιση απειλών στο διαδίκτυο, θα παραχωρείται δικαστική ασυλία στις εταιρείες που συμφωνούν να δίνουν πληροφορίες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ