ΗΠΑ: Δεν θα παραχωρήσουμε το εμπόριο της Λατινικής Αμερικής σε «αυταρχικές χώρες»

ΗΠΑ: Δεν θα παραχωρήσουμε το εμπόριο της Λατινικής Αμερικής σε «αυταρχικές χώρες»

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος διατυμπάνισε τα οφέλη που φέρνει το εμπόριο ανάμεσα στην πατρίδα του και τα κράτη της Λατινικής Αμερικής σε ομιλία του στη Λίμα την Πέμπτη, την παραμονή της έναρξης της Συνόδου της Αμερικής, ενώ -αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Κίνα- τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να παραχωρήσει τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή σε «αυταρχικές χώρες».

 Ο Ρος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών χωρών της Λατινικής Αμερικής στην Κίνα είναι αγροδιατροφικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εισαγωγές που κάνουν οι ΗΠΑ από τα κράτη της περιοχής δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο Ρος είπε πως θεωρεί ότι το «λογικό» είναι να κλειστεί νέα συμφωνία που θα τροποποιεί τους όρους της NAFTA, της τριμερούς συμφωνίας των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού για τις εμπορικές συναλλαγές, αλλά απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για το πότε. «Θα μάθετε μόλις το μάθουμε», διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ