ΗΠΑ: Απρόβλεπτη η Τουρκία - Επίλυση του Kυπριακού ως τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Απρόβλεπτη η Τουρκία - Επίλυση του Kυπριακού ως τον Οκτώβριο

O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Wess Mitchell, εκτίμησε ότι αν και η Τουρκία είναι απρόβλεπτη στη γεώτρηση της ExxonMobil δε θα κάνει απολύτως τίποτα.

Συγκεκριμένα, με την άποψη του πρόεδρου της Κύπρου, ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη, συμφώνησε o Wess Mitchell κατά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το sigmalive.com ο κ. Mitchell ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πως θα κινηθεί η Τουρκία στα ενεργειακά. Πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στη γεώτρηση της ExxonMobil δε θα κάνει απολύτως τίποτα.

Ο κ. Mitchell ανέφερε ότι θα πρέπει να λυθεί το κυπριακό και «μέχρι τον Οκτώβριο είναι μια καλή περίοδος» ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «εδώ και δύο εβδομάδες του λέω να συναντηθούμε. Και αυτός δεν απαντά. Τι άλλο να κάνω; Αρνήθηκε μέχρι και την ad-hoc αποστολή προσώπου από τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ σχολίασε λέγοντας πως «σε καταλαβαίνω τα ίδια έχουμε και εμείς με την Άγκυρα αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια να συνομιλήσουμε μαζί τους. Θέλει προσπάθεια - προσπάθεια - προσπάθεια. Η λύση του κυπριακού θα φέρει και μηδενισμό προβλημάτων».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο ίδιος θα ήθελε να είναι παρών στις εξελίξεις ενώ δέχθηκε ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για όσα διαδραματίστηκαν στο Κραν Μοντανά.

Στη συνέχεια, ο κ. Mitchell έκανε αναφορά για στρατηγική συνεργασία και πάνω σε αυτήν την βάση η Ουάσιγκτον θεωρεί την Λευκωσία στρατηγικό εταίρο, γι''αυτό και έθεσε δύο πολύ σημαντικά θέματα: το ζήτημα της βίζας ώστε να υπάρξει απλοποίηση της έκδοσης και ενίσχυση με αμερικανικό πολεμικό εξοπλισμό με άρση του αμερικανικού εμπάργκο για τον εξοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Φωτογραφία: AP/Petros Karadjias