ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Τζ. Πατάκι

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Τζ. Πατάκι

Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζόρτζ Πατάκι αποσύρθηκε χθες από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Ενώ η αποψινή βραδιά αποτελεί το τέλος της πορείας μου για τον Λευκό Οίκο, καθώς αναστέλλω την καμπάνια μου για πρόεδρος, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εκλέξουμε τον σωστό άνθρωπο, κάποιον που θα μας ενώσει", δήλωσε ο Πατάκι, ο οποίος σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ρόιτερς/Ipsos ήρθε τελευταίος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πατάκι, 70, έκανε την ανακοίνωση μέσω διαφήμισης της τηλεόρασης, που μεταδόθηκε στις πολιτείες Άιοβα, Νιού Χάμπσαϊρ και Νότια Καρολίνα, πολιτείες όπου παραδοσιακά διεξάγονται οι τρεις πρώτοι τοπικοί διαγωνισμοί για το χρίσμα του κόμματος.

Εκτιμάται ότι η παραίτησή του δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κούρσα του κόμματος γενικά, καθώς παραμένουν 12 υποψήφιοι με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, πριν ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί με την Άιοβα την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Πατάκι, που είχει βγεί κυβερνήτης τρεις φορές και δεν είχε κανένα αξίωμα για δέκα χρόνια σχεδόν, αντιπροσώπευε ήπιες θέσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους συντηρητικούς υποψήφιους, και ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης - μεταξύ των πολιτειών που τείνει συνήθως προς το Δημοκρατικό Κόμμα - υποστήριζε το δικαίωμα στην άμβλωση και είχε υπογράψει αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων.

''Οταν μπήκε στον αγώνα τον Μάιο, έκανε έκκληση για απλούστερο φορολογικό κώδικα και υποσχέθηκε ότι θα αναιρέσει το πρόγραμμα υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πατάκι έχει δεσμευτεί να μην υποστηρίξει τον Τραμπ αν κερδίσει το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι ο μεγιστάνας ακινήτων είναι ακατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ