ΗΠΑ: Ανησυχίες για την καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

ΗΠΑ: Ανησυχίες για την καταστροφή σπιτιών Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί» για τις κατεδαφίσεις κτιρίων στις οποίες προχωρούν οι αρχές του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε πως η πρακτική αυτή εγείρει ερωτήματα για τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης στη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό.

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε με εκσκαφείς ένα σχολείο στο χωριό Χίρμπετ Τάνα των Βεδουίνων στη Δυτική Όχθη στις αρχές του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι 23 παιδιά δεν πάνε πια σχολείο στην κοινότητα, η οποία επιβλέπει την κοιλάδα του Ιορδάνη. Το σχολείο είχε οικοδομηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να προσφερθεί αρωγή στην κοινότητα, όπου ζουν περίπου 40 οικογένειες.

Μετά την καταστροφή του σχολείου, οι ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν στο χωριό δύο εβδομάδες αργότερα και κατεδάφισαν 17 σπίτια, 21 στάνες προβάτων, κατσικιών και κλωβούς για κότες, αλλά και πέντε βοηθητικά κτίρια, σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση B''Tselem.

«Οι ενέργειες αυτές καταδεικνύουν μια επιζήμια τάση κατεδαφίσεων, εκτοπίσεων και κατάσχεσης γης», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τριντό, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας, η Ουάσινγκτον «ανησυχεί», ενώ οι κατεδαφίσεις, μαζί με τις συνεχιζόμενες ανεγέρσεις κτιρίων και τον εποικισμό, «υπονομεύουν την πιθανότητα» να επιτευχθεί «μια λύση δύο κρατών».

Οι ενέργειες αυτές «αμφισβητούν τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης στη λύση των δύο κρατών», πρόσθεσε η Τριντό.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο πρόσφατο παρελθόν.

Μέχρι στιγμής φέτος ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει ολοσχερώς ή διαλύσει περίπου 400 οικήματα και άλλα κτίρια στη Δυτική Όχθη, περισσότερα από ό,τι ολόκληρο το 2015.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατέσχεσαν εξάλλου πρόσφατα 234 εκτάρια παλαιστινιακής γης κοντά στην πόλη της Ιεριχούς, στη Δυτική Όχθη, κίνηση την οποία επίσης είχε επικρίνει δημόσια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ