«Ιός» παραπληροφόρησης για τις μάσκες: Στον εισαγγελέα 21 περιπτώσεις fake news

«Ιός» παραπληροφόρησης για τις μάσκες: Στον εισαγγελέα 21 περιπτώσεις fake news

Σε οργανωμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης της μάσκας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς επιδίδονται κάποιοι με όχημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στον εισαγγελέα έχουν ήδη σταλεί 21 τέτοιες περιπτώσεις, μετά από παρέμβαση της ΕΛΑΣ, επειδή διακινούν fake news αναφορικά με την χρήση μάσκας και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ενδεικτικά, μερικά μηνύματα προς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς αναφέρουν «όχι στην χρήση μάσκας στα σχολεία», αλλά και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι η «μάσκα μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο».

Την διερεύνηση των υποθέσεων έχει αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από σχετικές καταγγελίες πολιτών για ομάδες στα social media.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για ποινική αξιολόγηση έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών:

- Δέκα περιπτώσεις που αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία και μια περίπτωση με βίντεο για το ίδιο θέμα και

- Δέκα περιπτώσεις που αφορούν αναφορές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες, όταν εντοπίστηκε η δημιουργία τριών τέτοιων ομάδων με τη μια να απενεργοποιείται την Τετάρτη και τις άλλες δύο να παραμένουν, σε συνέχεια των εντολών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στη Δικαιοσύνη αναφορών στο διαδίκτυο για «θεωρίες συνωμοσίας».

Μετά από καταγγελίες πολιτών η ΔΗΕ συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία έστειλε στον εισαγγελέα.

Στις ομάδες συμμετέχουν τουλάχιστον 14.000  γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας μάσκα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας υπεβλήθησαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση 21 περιπτώσεις με αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια για το θέμα του κορΟνοϊού Covid-19.

Ειδικότερα: 10 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μία περίπτωση αφορά βίντεο για το ίδιο θέμα και 10 περιπτώσεις αφορούν αναφορές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.