Ινστιτούτο PEW: Ένας στους δύο Έλληνες εμπιστεύεται τον Vladimir Putin

Ινστιτούτο PEW: Ένας στους δύο Έλληνες εμπιστεύεται τον Vladimir Putin

Πρώτοι, ως προς το πόσο περισσότερο εμπιστεύονται τον Vl. Putin σε σχέση με τον Donald Trump, κατατάσσονται οι Έλληνες παγκοσμίως, σε έρευνα του ρωσικού ινστιτούτου PEW, στην οποία εξετάζεται η γνώμη που έχουν οι πολίτες ξένων χωρών για τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η διαφορά ανάμεσα στην προτίμηση που έχουν οι Έλληνες για τον Ρώσο πρόεδρο, απέναντι στον αμερικανό ομόλογό του, φτάνει το 31%, με μόλις 19% των Ελλήνων να εμπιστεύονται τον Donald Trump, έναντι του 50% που ισχυρίζονται πως εμπιστεύονται τον Putin.

Μόνο η Ελλάδα και ο Λίβανος έχουν μια διαφορά 31 μονάδων ανάμεσα στους δύο προέδρους, ενώ όπως και να έχει ο Ρώσος πρόεδρος απολαμβάνει στην Ελλάδα το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στον εν λόγω δείκτη διεθνώς, καθώς μόνο η Τανζανία(51), οι Φιλιππίνες(54) και το Βιετνάμ βρίσκονται σε ψηλότερη θέση.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ενός εκ των δύο ηγετών παίζει η επικρατούσα πολιτική ιδεολογία. Σε 11 από τις 21 χώρες στις οποίες οι πολίτες ερωτήθηκαν και για την ιδεολογία τους, όσοι τοποθέτησαν τους εαυτούς τους στα δεξιά του πολιτικού φάσματος επέλεξαν Putin. Αυτό είναι πιο εμφανές στην Ιταλία (το 39% των δεξιών στηρίζουν Putin έναντι 24% των αριστερών), στην Ελλάδα (το 62% των δεξιών προτιμά Putin έναντι του 47% των αριστερών) και στην Αυστραλία (το 33% των δεξιών έναντι του 19% των αριστερών).

Συνολικά από τις 37 χώρες που μετείχαν στην έρευνα οι 22 επιλέγουν τον Putin έναντι τον Trump. Ανάμεσα τους βρίσκονται και χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Γερμανία η Γαλλία και η Ιαπωνία. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Pew «η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Putin είναι γενικά χαμηλή, σε αρκετές χώρες απολαμβάνει περισσότερης εμπιστοσύνης από ό,τι ο Donald Trump».

Τέλος, οι κάτοικοι ξένων χωρών, δεν θεωρούν ότι η Ρωσική κυβέρνηση, σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες των Ρώσων. Η μέση τιμή για το κατά πόσον το Κρεμλίνο, σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς, διαμορφώνεται στο 30%, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τη Γαλλία(60%) και τις ΗΠΑ (54%) αλλά υψηλότερα από την Κίνα(25%).