Ημέρα αποφάσεων η Δευτέρα - Τα δύο πακέτα μέτρων και η προσπάθεια διάσωσης του λιανεμπορίου

Ημέρα αποφάσεων η Δευτέρα - Τα δύο πακέτα μέτρων και η προσπάθεια διάσωσης του λιανεμπορίου

Μάχη με το χρόνο αλλά και με τη μετάλλαξη Όμικρον δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί τα πάντα στη χώρα να κινούνται σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς όμως κυβέρνηση και επιτροπή επιστημόνων βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή. Η πρόκληση, στην οποία βρίσκεται καθημερινά πλέον, μπροστά το Μαξίμου είναι η χώρα να κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τον ιό.

Μία προσπάθεια εξαιρετικά δύσκολη που έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό την  ανεύρεση της ισορροπίας μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας και της προστασίας της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κεντρικό ρόλο παίζει το πότε η Όμικρον θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό για τα κυβερνητικά στελέχη είναι ξεκάθαρη: Μέσα στο Ιανουάριο η νέα μετάλλαξη θα κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσίας της στη χώρα μας, κάτι που αναπόφευκτα επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων στελεχών με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα όπως αυτή έχει σήμερα, οι οποίοι καινούργιοι  περιορισμοί επιβληθούν θα αφορούν μόνο στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και των χώρων διασκέδασης. Εκτός θα μείνει το λιανεμπόριο. 

Όπως σημειώνει καλά ενημερωμένη πηγή στο Liberal.gr, με δεδομένη την εξάπλωση της Όμικρον στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ήδη έτοιμες δύο εισηγήσεις. 

Το πρώτο πακέτο μέτρων  αρχικά έχει προβλεφθεί να εφαρμοστεί από τις 3 Ιανουαρίου. 

Πρόθεση που δεν αποκλείεται να αλλάξει, αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα των Χριστουγέννων. Σε περίπτωση που κριθεί τελικώς απαραίτητο μπορεί  να υλοποιηθεί ολόκληρο ή κάποιο τμήμα του ακόμα και πριν από την Πρωτοχρονιά, κάτι που θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Το συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων περιλαμβάνει : 

  • Λουκέτα στα μαγαζιά εστίασης και στους χώρους διασκέδασης στις 23.00 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα
  • Περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων ανά τετραγωνικά σε κλειστούς χώρους 
  • Μείωση της χωρητικότητας σε θέατρα και σινεμά 
  • Επέκταση της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα
  • Μείωση στον αριθμό των θεατών στους αθλητικούς χώρους

Υπό εξέταση βρίσκεται και η αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας των τμημάτων σχολείων, τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ακόμα και όταν λιγότεροι από τους μισούς μαθητές στις τάξεις θα νοσούν.

Στο συρτάρι πάντως του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει και ένα δεύτερο πακέτο μέτρων. Πρόκειται για παρεμβάσεις με πιο δραστικό χαρακτήρα, που θα υλοποιηθεί εφόσον η εικόνα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. 

Αυτό περιλαμβάνει το  κλείσιμο της εστίασης από τις 21.00 ή τις 20.00 και τον μεγαλύτερο περιορισμό της χωρητικότητας σε χώρους συνάθροισης.