Ιαπωνία: Στο μικροσκόπιο Apple και Google για παραβιάσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας

Ιαπωνία: Στο μικροσκόπιο Apple και Google για παραβιάσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας

Η Apple και η Google Alphabet έχουν κάνει χρήση πρακτικών που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό στην αγορά εφαρμογών (applications) smartphone, υποστήριξε συμβουλευτική επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Δύο από τις πρακτικές που εντοπίστηκαν, ο περιορισμός μεθόδων πληρωμής των προγραμματιστών και η αποτροπή χρήσης εικονικών ισοτιμιών μεταξύ των εφαρμογών, ενδεχομένως παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ιαπωνίας, αναφέρει η έκθεση της επιτροπής.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση», αναφέρει η έκθεση. «Εφόσον οι δικαστές της ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού κρίνουν ορισμένες ενέργειες παράνομες, θα πρέπει να λάβουν αυστηρά νομικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους».

Στελέχη της Apple και της Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για να σχολιάσουν στο Reuters.

Οι παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας έχουν καταστεί ευαίσθητο θέμα για τις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Google τον Απρίλιο ότι χρησιμοποιεί λειτουργικό της σύστημα Android για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόστιμο εώς 7,4 δισ. δολάρια.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει δώσει νέα έμφαση στη βιομηχανία της τεχνολογίας αφότου ο πρωθυπουργός Shinzo Abe έκανε κεντρικό σημείο της στρατηγικής του για την οικονομική ανάπτυξη τις επενδύσεις σε τεχνολογία αιχμής.