ΙΑΕΑ: Δεν επιβεβαιώνει τα περί μόλυνσης Ρώσων στρατιωτών με ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ

ΙΑΕΑ: Δεν επιβεβαιώνει τα περί μόλυνσης Ρώσων στρατιωτών με ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε ανακοίνωση της σήμερα Πέμπτη  αναφέρει ότι δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες  εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας μετά την κατάληψή του μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας για θεραπεία καθώς «εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια» . 

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της Daily Mail ,επικαλούμενο  ειδησεογραφικό κανάλι της Λευκορωσίας, τουλάχιστον επτά λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες έφτασαν στο ειδικό Κέντρο αυτή την εβδομάδα, ενώ τη νοσηλεία των Ρώσων στρατιωτών που φέρονται να μολύνθηκαν με ραδιενέργεια επιβεβαίωσε και ένας υπάλληλος στην ουκρανική κρατική υπηρεσία που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού, ο  Γιαροσλάβ Γεμελιανένκο.

Ο κρατικός υπάλληλος, σημείωσε ακόμα ότι οι στρατιώτες αρρώστησαν επειδή δεν τήρησαν τους «κανόνες προστασίας» για την είσοδό τους και παραμονή τους στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ και της γύρω άκρως τοξικής ζώνης που είναι γνωστή ως «Κόκκινο Δάσος». «Με ελάχιστη λογική στην διοίκηση ή στους στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», τόνισε.

Εργαζόμενοι στην τοποθεσία αυτή την εβδομάδα είπαν ότι Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν  τον περασμένο μήνα χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό μέσα από το «Κόκκινο Δάσος», ανασηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης την οποία πιθανόν και εισέπνευσαν όταν μετέβησαν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού έγινε στις καταλήφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. «Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε τότε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, από σήμερα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η ΙΑΕΑ τόνισε ότι βρίσκεται σε στενές διαβουλεύσεις με την Ουκρανία για την αποστολής της πρώτης αποστολής βοήθειας στο Τσερνόμπιλ μέσα στις επόμενες λίγες μέρες και ότι ο επικεφαλής του, Ραφαέλ Γκρόσι που επισκέπτεται πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία θα επιστρέψει στην Βιέννη την Παρασκευή και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.