Η Ξένη Δημητρίου αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο - Κριτική στα ΜΜΕ

Η Ξένη Δημητρίου αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο - Κριτική στα ΜΜΕ

Προαναγγέλλοντας τη χρήση κάθε νομικού μέσου που έχει στη διάθεσή της για να ανακόψει «την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη της» και κατηγορώντας τα ΜΜΕ με την κατηγορία ότι προσπάθησαν «να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία» της στον εισαγγελικό κλάδο, η κ. Ξένη Δημητρίου αποχωρεί σήμερα από το εισαγγελικό σώμα λόγω συνταξιοδοτήσεως.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Δημητρίου επισημαίνει ότι «από την πρώτη μέρα θεωρούσα ως ύψιστη ευθύνη και τιμή την υπηρεσία μου, με αναφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, αλλά και στην προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα και μάλιστα στις βαρύτερες μορφές του» και σημειώνει ότι «παρόλα αυτά, ορισμένα δημοσιογραφικά έντυπα με συνομωσιολογίες, υποβάλλοντας θολά και παραπειστικά ερωτήματα και ρίχνοντας σκιές προσπαθούν εσχάτως να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία, μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά μου πρόσωπα».

Αναφέρει, μάλιστα, ότι «με την αφυπηρέτησή μου, αναλαμβάνω την ευθύνη να ανακόψω με κάθε νόμιμο μέσο που έχω στη διάθεση μου, την επίθεση απέναντι στην τιμή και την υπόληψη μου, ως μέρος της ευθύνης να ανακοπεί η επίθεση απέναντι στο κύρος του θεσμού του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έναντι όσων τολμούν να τον παρουσιάζουν αναληθώς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ως κέντρο εκπόρευσης παράνομων ενεργειών». 

Η εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει ότι «ο εισαγγελέας υπάγεται στο νόμο και ότι κάθε ενέργειά του και ο χρόνος άσκησής της αναγκαστικά συνδιαλέγονται με τα ειδικά νομικά και πραγματικά ζητήματα και τα στοιχεία κάθε υπόθεσης» και πως «όταν αφαιρείται το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ασκούνται ορισμένες δικονομικές ενέργειες και δημιουργείται αναδρομικά ένα άλλο πλαίσιο παρουσίασης και εξήγησης των πραγμάτων, τότε δεν πραγματοποιείται ο ευκταίος δημοσιογραφικός έλεγχος των εξουσιών, αλλά προετοιμάζεται η ουσιαστική αποδόμηση αυτών των εξουσιών από όσους έχουν τη δύναμη άσκησης οργανωμένων πιέσεων μέσω επιρροής της κοινής γνώμης και υποκίνησης εκστρατειών δυσφήμησης των εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».

«Συχνά, άλλωστε, αυτές οι προσπάθειες δεν προέρχονται από ουδέτερους, τρίτους, αλλά από τη μια από τις πλευρές που εμπλέκονται σε ορισμένη υπόθεση, που δεν ικανοποιείται από την τελική στάση του δικαστικού λειτουργού», συμπλήρωσε.

Η κ. Δημητρίου ολοκλήρωσε σήμερα τη θητεία της στο εισαγγελικό σώμα και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του προβλεπομένου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας όπως και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας.