Η συνδρομή της εκκλησίας στην προσφυγική κρίση

Η συνδρομή της εκκλησίας στην προσφυγική κρίση

Σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία στην προσφυγική κρίση, όπως σημειώθηκε στην σύσκεψη για το θέμα που έλαβε σήμερα χώρα στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα. Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί.

Την πρόθεση της Εκκλησίας να τεθεί στη διάθεση της Πολιτείας σε ποικίλους τομείς, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή έξι μητροπολιτών νησιωτικών εκκλησιαστικών επαρχιών, πολιτικών αρχών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και των τοπικών δημοτικών αρχών.

Ειδικότερα, με αντικείμενο συζήτησης το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι η Εκκλησία διατίθεται να συμβάλλει στον επισιτιστικό τομέα, στον τομέα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και στην παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής.

Επιπλέον, έκανε αναφορά στην προσφορά της Εκκλησίας ανέκαθεν, αλλά και ειδικότερα στην περίοδο από το 2008, όταν και ανέλαβε τα ηνία της, έως σήμερα. Μίλησε για την «Εκκλησία στους δρόμους», δίπλα στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους φτωχούς, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εστίασε, μάλιστα, το λόγο του στη συνδρομή της Εκκλησίας κατά τους τελευταίους μήνες που η κρίση εντείνεται.

Ανάλογες υπήρξαν και οι τοποθετήσεις των μητροπολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο ο καθένας για την περιοχή της δικής του επιρροής.

Υπενθυμίζεται ότι συμμετείχαν δύο μητροπολίτες εκκλησιαστικών επαρχιών που υπάγονται στον Οικουμενικό Θρόνο και τέσσερις από τις εν Ελλάδι επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των «νέων χωρών», οι Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και Χίου Μάρκος.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ