Η Ρωσία επιχείρησε να πληρώσει ομόλογο με ρούβλια - Κρεμλίνο: Θεωρητικά πιθανή η χρεοκοπία

Η Ρωσία επιχείρησε να πληρώσει ομόλογο με ρούβλια - Κρεμλίνο: Θεωρητικά πιθανή η χρεοκοπία

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να βρεθεί σε χρεοκοπία, αλλά αυτό θα ήταν μια τεχνητή κατάσταση, δήλωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο, αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πραγματοποιήσει πληρωμές για τα δύο κρατικά ευρωομόλογά του σε ρούβλια.

Δεν υπάρχουν λόγοι για πραγματική χρεοκοπία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά θα συνεχίσει να αποπληρώνει το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα παραμένουν μπλοκαρισμένα από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα ή δυναμικά όσο θα ήθελε. Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία τροφοδοτώντας «υστερία» σχετικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις της Μόσχας μετά την υποχώρησή τους από την περιοχή του Κιέβου.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και καταθέσεων μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν από το Reuters και άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «τερατώδη πλαστογραφία». «Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι οι εργασίες (στις συνομιλίες) συνεχίζονται», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε», τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα πιστεύει ότι οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου είχαν αποσκοποούν στο να εκτροχιάσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε ειδική επιχείρηση για την υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του νότιου γείτονά της και την εξόντωση των ανθρώπων που αποκαλούσε επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.