Η Ρωσία αρχίζει να εμβολιάζει τους αστέγους της κατά της Covid

Η Ρωσία αρχίζει να εμβολιάζει τους αστέγους της κατά της Covid

Σαράντα άστεγοι εμβολιάστηκαν σήμερα κατά της Covid-19 στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, έγινε γνωστό από τοπική μη κυβερνητική οργάνωση η οποία είχε την πρωτοβουλία για τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών.

"Στην πόλη μας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι σημαντικό γι αυτούς να εμβολιαστούν", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ταΐσια Σουβορόβα, υπεύθυνη της μκο l'ONG Notchlejka που βοηθά τους άστεγους στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτική Ρωσία).

Ο εμβολιασμός που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, περιορίστηκε σε μερικές δεκάδες άστεγους, σε αυτούς που προσφέρει στέγη η μκο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αγία Πετρούπολη, η παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα των σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σχεδόν 15.000 άστεγους.

Σύμφωνα με την Notchlejka, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς οι άστεγοι στην Αγία Πετρούπολη υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30.000.

Μια πρώτη ομάδα δέκα ατόμων, ανάμεσά τους ανάπηροι, πήγαν σήμερα το μεσημέρι σε ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Ο κόσμος λέει αμφιλεγόμενα πράγματα για το εμβόλιο, αλλά πιστεύω ότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από αρνητικά", είπε η 57χρονη Γκαλίνα Ιβάνοβνα μόλις έλαβε την πρώτη δόση. "Είμαι μάλλον ικανοποιημένη που το έκανα", πρόσθεσε.

Ο σύντροφός της Αλεξάντρ Σουβορόφ, 60 ετών, δηλώνει "επίσης ικανοποιημένος" που εμβολιάστηκε , γιατί "η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι περίπλοκη".

Στη Μόσχα, παρόμοια πρωτοβουλία ξεκίνησε πρόσφατα τοπική MKO που βοηθά τους άστεγους με τη υποστήριξη των μοσχοβίτικων αρχών.

Yπενθυμίζεται πως η Ρωσία καταχώρισε τον Αύγουστο το πρώτο της εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τον Ιανουάριο, η Ρωσία ξεκίνησε επίσημα εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού με αυτό το εμβόλιο, το Sputnik V, η ονομασία του οποίου παραπέμπει στον πρώτο σοβιετικό δορυφόρο, με την ελπίδα να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας χωρίς να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα σε εθνικό επίπεδο.

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο EpiVacCoronaν εγκρίθηκε τον Οκτώβριο.

Χθες, Σάββατο, η χώρα ανακοίνωσε ότι καταχώρισε το τρίτο της εμβόλιο, το Kovivak.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 4,16 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία 83.293 ήταν θανατηφόρα.