Η Πυροσβεστική δεν είχε το Μάτι στις «επικίνδυνες» περιοχές

Η Πυροσβεστική δεν είχε το Μάτι στις «επικίνδυνες» περιοχές

Το πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018, από το οποίο προκύπτουν λάθη και παραλείψεις που φαίνεται να οδήγησαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα τα Νέα. 

Σύμφωνα με αυτό, το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν στις επικίνδυνες περιοχές, ενώ αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτού.

Στο σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2018 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στην Ανατολική Αττική επικρατούν επίσης βορειοανατολικοί άνεμοι, ενώ αυξημένης συχνότητας είναι και οι ανατολικοί τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο».

Μάλιστα, για την Πυροσβεστική έβγαινε το συμπέρασμα ότι τα επικίνδυνα φαινόμενα περιορίζονται επί της ουσίας στα μελτέμια. Επίσης, το Μάτι δεν υπάρχει πουθενά στο χάρτη με τις περιοχές, 38 στο σύνολό τους, όπου υπάρχει άναρχη δόμηση και μείξη δάσους με οικιστικό ιστό.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, η Πυροσβεστική βασίστηκε στο εσφαλμένο αυτό ανεμολόγιο και οι αρμόδιοι έκριναν ότι δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μια πυρκαγιά που ξεκινά από την Καλλιτεχνούπολη να κινηθεί προς την παραλία του Ματιού και της Ραφήνας.

Φωτογραφία intime news