Η πλάτη...

Η πλάτη...

«Βάλαμε πλάτη επανειλημμένως» δήλωσε χωρίς να ντρέπεται ο Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του ενώ «θρασύ» αποκάλεσε πριν λίγες μέρες τον πρωθυπουργό ο Φίλης επειδή ο τελευταίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υγειονομικό σαμποτάζ.

Ας δούμε λοιπόν «την πλάτη που έβαλαν» από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα πριν 16 περίπου μήνες.

Το Φεβρουάριο του '20, με τα πρώτα ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα, η κυβέρνηση ακύρωσε κάποιες εκδηλώσεις στο καρναβάλι της Πάτρας. Ο Τσίπρας κάκισε τότε την κυβέρνηση για την απόφαση αυτή μιλώντας για «καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της πόλης».

Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου με τους πρώτους τότε νεκρούς, ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λανσάροντας το σύνθημα «μετά θα λογαριαστούμε». Το εγκατέλειψαν λίγους μήνες μετά όταν ο κόσμος τους γύρισε την πλάτη.

Τον Απρίλιο του '20 αλλά και για όλο το επόμενο διάστημα, ο άνθρωπος που συντόνιζε την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και εισηγήθηκε αποφάσεις που αποδείχθηκαν σωτήριες, ο Τσιόδρας, άρχισε να δέχεται ανελέητη στοχοποίηση από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί συνεργάτες του Τσίπρα έγραφαν ειρωνικά άρθρα χαρακτηρίζοντάς τον «ανθρωπολογικό πρότυπο της Δεξιάς» και «ιεροψάλτη] επειδή ήταν πολύτεκνος και του άρεσε να ψέλνει στην εκκλησία.

Το Μάιο του '20 ο Τσίπρας, με την πανδημία τότε σε ύφεση μετά το πρώτο σωτήριο lockdown, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δήθεν καθυστερούσε το άνοιγμα του τουρισμού που ήταν, όπως έλεγε, καταστροφικό για την οικονομία.

Όταν άνοιξε ο τουρισμός ο Τσίπρας την κατηγόρησε πάλι ότι «το άνοιγμα έγινε νωρίς και χωρίς καμία μελέτη».

Τον Σεπτέμβριο του '20 μέλη, στελέχη και επώνυμοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στην τηλεκπαίδευση στα σχολεία την οποία και υπονόμευσαν όσο μπορούσαν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «φακέλωμα μαθητών και εκπαιδευτικών».

Τον Οκτώβριο του '20, ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε και συμμετείχε σε «μεγαλειώδη αντιφασιστική πορεία» έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η συγκέντρωση αυτή θεωρείται απ’ όλους τους σοβαρούς επιστήμονες ότι ήταν το φιτίλι που πυροδότησε την εκ νέου έξαρση της πανδημίας και έφερε το αναγκαστικό lockdown που ακολούθησε τον επόμενο μήνα.

Το Νοέμβριο του '20, επώνυμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήταγε κρεμάλες επιχειρώντας να εξισώσει τα θύματα της πανδημίας με τους νεκρούς στο Μάτι.

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε χλιαρά, ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του στελέχους, αίροντας όμως την απόφαση αναστολής ένα μόλις μήνα μετά.

Την ίδια εποχή ο Τσίπρας κατηγορούσε το Μητσοτάκη ότι εξαπατά τους πολίτες καθώς «τα εμβόλια είναι ανύπαρκτα». Τα «ανύπαρκτα εμβόλια», ήρθαν στην Ελλάδα ένα μόλις μήνα μετά.

Τον Ιανουάριο του '21, ο ίδιος άνθρωπος χαρακτήριζε τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ως «άπιαστο στόχο». Μερικές εβδομάδες μετά οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπέρναγαν τους 100.000.

Το Μάρτιο του '21, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην απόφαση διανομής self test θεωρώντας ότι αποτελούσε δώρο στη Siemens.

Συγνώμη δεν ζητήθηκε ακόμα κι όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρία δεν συμμετείχε καν στον διαγωνισμό επειδή το προϊόν της δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του '21, ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω τρίτου κύματος με εκατοντάδες νεκρούς και με τις ΜΕΘ γεμάτες, οργάνωσε ή συμμετείχε σε 632 πορείες σε όλη τη χώρα εναντίον του νόμου για το άσυλο στα ΑΕΙ αλλά και για το δικαίωμα του Κουφοντίνα να επιλέξει φυλακή της αρεσκείας του.

Τον Απρίλιο του '21, ο Τσίπρας έκανε μια χυδαία δήλωση μιλώντας για ξεστοκάρισμα δήθεν επικίνδυνων εμβολίων μιας συγκεκριμένης εταιρείας που δήθεν επιχειρούσε η κυβέρνηση, κλείνοντας έτσι το μάτι στους ψεκασμένους αρνητές αντιεμβολιαστές.

Το Μάιο του '21, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι επέλεξε τα εμβόλια αντί για φάρμακα -τα οποία φάρμακα εν τω μεταξύ ήταν μη εγκεκριμένα- δήλωνε δημοσίως ότι δεν εμβολιάστηκε ο ίδιος την ίδια στιγμή που χειρουργούσε ανθρώπους ενώ άφηνε βαρύτατους υπαινιγμούς για τους επιστήμονες της Επιτροπής υπονοώντας ότι χρηματίζονται από φαρμακευτικές εταιρίες. Ο άνθρωπος αυτός ουδέποτε ανεκλήθη στην τάξη, ούτε καν για τα μάτια, από τον Τσίπρα.

Και πρόσφατα, με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει προπληρωμένες κάρτες στους νέους ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε για «εκμαυλισμό και εξαγορά συνειδήσεων των νέων εν όψει των εκλογών που θα ακολουθήσουν».

Αυτή λοιπόν ήταν «η πλάτη» που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας εξαρχής να κερδοσκοπήσει πολιτικά με νεκρούς και διασωληνωμένους και υπονομεύοντας ευθέως την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, θεωρώντας την περίπου ως υπαρξιακή απειλή.

Και λυπάμαι που θα το πω. Αλλά πρόκειται για αλητεία χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

* Ο Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος του Τομέων Υγείας & Πολιτικής Υποστήριξης της Νέας Δημοκρατίας