Η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για long COVID σε σύγκριση με τη Δέλτα

Η παραλλαγή Όμικρον σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για long COVID σε σύγκριση με τη Δέλτα

Ο κίνδυνος να εμφανίσει ένας ασθενής long COVID είναι μειωμένος (κατά το ήμισυ) αν έχει νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον, συγκριτικά με κάποιον που νόσησε από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παρασκευή Κατσαούνου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέκριναν περισσότερους από 56.000 ανθρώπους που μολύνθηκαν με Όμικρον από τον Δεκέμβριο 2021 ως τον Μάρτιο 2022 με περισσότερα από 41.000 άτομα που μολύνθηκαν με Δέλτα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2021. Οι ασθενείς δήλωσαν τα συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή COVID Symptom Study. Ως long COVID ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων όπως κόπωση, κεφαλαλγία, αλλά και καρδιακών ή άλλων προβλημάτων υγείας τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Όσοι είχαν μολυνθεί με την Όμικρον παρουσίασαν περίπου 50% πιθανότητες σε σύγκριση με εκείνους με Δέλτα να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα υγείας ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η πιθανότητα εμφάνισης long COVID ήταν συγκεκριμένα 4,5% σε σύγκριση με 10,8%, αντίστοιχα.

Ο μειωμένος κίνδυνος για long COVΙD με την Όμικρον αποτελεί καλή είδηση, ειδικά επειδή η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική. Επειδή όμως ακριβώς η Όμικρον αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με long COVID μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά.