Η πανδημία καθυστερεί το project Ektasis - Νέα παράταση στους 15 διαγωνισμούς για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας

Η πανδημία καθυστερεί το project Ektasis - Νέα παράταση στους 15 διαγωνισμούς για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας

Το ενδιαφέρον είναι ισχυρό, όμως, η πανδημική κρίση δεν το αφήνει να εκδηλωθεί. Ο λόγος για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Ektasis Development, το οποίο ύστερα από ένα μακρόσυρτο μπρα-ντε-φερ, θα εκποιηθεί μέσω 15 διαφορετικών πλειοδοτικών διαγωνισμών. Ωστόσο, λόγω του lockdown, που φέρεται να δυσχεραίνει τις επισκέψεις των ενδιαφερόμενων, μεταξύ των οποίων ΑΕΕΑΠ και funds, μία νέα παράταση δόθηκε στη διαδικασία. Ενώ, δηλαδή, αρχικά προβλεπόταν η κατάθεση προσφορών από τις 7 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, και η αποσφράγισή τους στις 16 Δεκεμβρίου, τελικά, ο ειδικός διαχειριστής αποφάσισε ο διαγωνισμός να «παγώσει» μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει το lockdown. Ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα υπάρξουν από την κυβέρνηση σχετικά με την παράταση ή μη του lockdown, θα προσδιορίσει ο ειδικός διαχειριστής το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Ακίνητα-«φιλέτα»

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα παραμείνουν χωρίς αγοραστή, τουλάχιστον, τα περισσότερα ακίνητα, συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, της Ektasis Development, η οποία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τον Ιούλιο του 2019 με την απόφαση 1561/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Εξάλλου, λόγω της καλής τοποθεσίας και των προοπτικών των ιδιοκτησιών της εταιρείας, ο ιδρυτής της Παναγιώτης Ευθυμίου ανέφερε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η Ektasis. Ωστόσο, πλέον, τα ακίνητά της εκτιμάται ότι θα καταλήξουν σε διαφορετικούς παίκτες της αγοράς, με τα πιο προβεβλημένα να περιλαμβάνουν έκταση 17 στρεμμάτων στο Μαρούσι, οικόπεδο 10 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, κοντά στη Microsoft, ακίνητο 2,7 στρεμμάτων στο κέντρο της Κηφισιάς (οδός Κυριαζή) και ημιτελές κτίριο στον κόμβο Καλυφτάκη, στην Εθνική Οδό. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται, βέβαια, το κτίριο στην οδό Χειμάρρας 10-12, στο Μαρούσι, το οποίο, πριν από πολλά χρόνια, φιλοξενούσε τα γραφεία της Kodak. Αποτελώντας μία από τις λιγοστές αδόμητες εκτάσεις στο Μαρούσι, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί προκειμένου να κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων.

Επίσης, σημαντικός αριθμός ακινήτων είναι εισοδήματος, περιλαμβάνοντας καταστήματα που είναι μισθωμένα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Δεν απουσιάζουν, βέβαια, τα οικόπεδα σε Ηράκλειο Αττικής, τον Γέρακα, τον Μαραθώνα και το Χαλάνδρι.

Η Ektasis Development υπήρξε η πρώτη μεγάλη εταιρεία real estate που υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, το 2009, ​όταν ξεκινούσε η κρίση στην αγορά ακινήτων. Κάνοντας χρήση σειράς διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου, κατάφερε να διατηρηθεί στη ζωή για διάστημα δέκα χρόνων, μέχρι δηλαδή πέρυσι οπότε τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η δικαιοσύνη αποφάσισε την ένταξη στην ειδική διαχείριση σχετίζεται με τη γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της Ektasis Development. Κι αυτό επειδή για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες χρήσεις (2015, 2016 και α΄ εξάμηνο 2017) παρουσίαζε αρνητικά ίδια κεφάλαια, που είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 30 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2017.