Η παγκόσμια κούρσα προμήθειας φυσικού αερίου επιταχύνει την κατάρρευση του κλίματος
AP
AP

Η παγκόσμια κούρσα προμήθειας φυσικού αερίου επιταχύνει την κατάρρευση του κλίματος

Η παγκόσμια κούρσα για το φυσικό αέριο εν μέσω ουκρανικού πολέμου θα επιταχύνει την κλιματική κατάρρευση και μπορεί να εκτοξεύσει τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου ασφαλείας. 

Αυτή είναι η πρόβλεψη ανάλυσης που παρουσιάστηκε στην Cop27 στο Σαρμ-ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, σύμφωνα με την οποία, αν όλα τα νέα σχέδια που αφορούν το φυσικό αέριο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας υλοποιηθούν, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θα προκύψουν θα είναι 10% πάνω από τη συνολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να εκπέμπεται μέχρι το 2050 με ασφάλεια. 

Σύμφωνα με το Climate Action Tracker, μια ομάδα αναλυτών, καθώς αυτό το αέριο θα έρθει να προστεθεί στην παρούσα παραγωγή ορυκτών καυσίμωνα, αυτό απειλεί με εκτροχιασμό την συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η υπερπαροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο  θα φτάσει τους 500 μεγατόνους LNG  μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ποσότητα της υπερπαροχής θα είναι περίπου πέντε φορές όσο το αέριο που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία πέρυσι και περίπου δύο φορές όσο οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας. 

Ο Μπιλ Χέαρ, επικεφαλής της Climate Analytics που συμμετείχε στις αναλύσεις της Climate Action Tracker, δήλωσε στον Guardian ότι ο κόσμος το «παράκανε» στις προσπάθειες του να καλύψει το κενό που άφησε το ρωσικό αέριο. «Απλά θα υπάρχει υπερβολικά πολύ αέριο», δηλώσε και προσέθεσε «Ο όγκος της ικανότητας εισαγωγών αερίου που δημιουργείται στην Ευρώπη ξεπερνάει κατά πολύ τις ανάγκες αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου»