Η Όμικρον «επιτίθεται» - Σε κλοιό μέτρων η Ευρώπη τα Χριστούγεννα

Η Όμικρον «επιτίθεται» - Σε κλοιό μέτρων η Ευρώπη τα Χριστούγεννα

Σε κλοιό μέτρων ξαναμπαίνει η Ευρώπη, καθώς η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού διασπείρεται επιθετικά. «Καλύτερα να ακυρωθεί μια γιορτή, παρά μια ζωή», διαμήνυσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς.

Σε αυτό το πνεύμα, ακυρώνονται οι υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις που ήταν προγραμματισμένες για την Πρωτοχρονιά, ενώ οι κυβερνήσεις προχωρούν στην υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων.

Light lockdown και γενικοί περιορισμού 

 

H επέλαση της παραλλαγής Όμικρον ωθεί τη γερμανική κυβέρνηση προς την επιβολή νέων περιορισμών, ενός «lockdown light», γράφει η Südwest Presse, τόσο στο δημόσιο, όσο και στο ιδιωτικό πεδίο.

Τα μέτρα αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν κατά τη διάσκεψη, αργότερα σήμερα Τρίτη, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

Σκληρότερη γραμμή ακολούθησε πρώτη η Ολλανδία, η οποία επέβαλε το Σάββατο γενικευμένο lockdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λήξει στις 14 Ιανουαρίου. 

Η ιρλανδική κυβέρνηση από την πλευρά της, αποφάσισε να περιορίσει τη λειτουργία εστιατορίων, μπαρ και παμπ έως τις 8 μ.μ. για έξι εβδομάδες, και να μειώσει το ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Ενώ και η Δανία αποφάσισε την Παρασκευή το κλείσιμο όλων των χώρων ψυχαγωγίας όπως θέατρα, μουσεία και κινηματογράφους. Επιπλέον, τα καταστήματα επιφάνειας μικρότερης των 2.000 τ.μ. και τα εστιατόρια θα δέχονται λιγότερους πελάτες. Τα εστιατόρια θα σερβίρουν τα τελευταία τους γεύματα στις 10 μ.μ. και θα κλείνουν στις 11.

Ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων

 

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία.

«Με τις μολύνσεις της Covid-19 σε επίπεδα ρεκόρ στην πόλη μας και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψω την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και να φροντίσω να μην επιβαρυνθούν οι υπηρεσίες» υγείας, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος.

Στην ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε προχωρήσει και το Παρίσι, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το μήνυμα του ΠΟΥ

 

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις ότι η Όμικρον εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα. Και είναι πιο πιθανό οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν», υπογράμμισε κατά την καθιερωμένη, διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τη Γενεύη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στην ίδια συνάντηση ενημέρωσε πως το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία «θα βάλουμε τέλος στην πανδημία». Μάλιστα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Τέντρος συνέστησε στις οικογένειες και στους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο μαζί, να το σκεφτούν δύο φορές: «Μια εκδήλωση που ματαιώθηκε είναι καλύτερη από μια ζωή λιγότερη», είπε χαρακτηριστικά.