Η μαρτυρία-κλειδί για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας

Η μαρτυρία-κλειδί για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας

«Είδα να έρχονται τρέχοντας 15-20 Αφγανοί νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διασκορπίστηκαν και έβαζαν παντού φωτιές χρησιμοποιώντας για να μεταφέρουν τη φωτιά από σημείο σε σημείο χαρτόνια και άλλα αντικείμενα», αναφέρει η μαρτυρία-κλειδί 42χρονου Αφγανού για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ Μόριας που οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων.

Σε απόσπασμα της κατάθεσης του, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», ο 42χρονος αναφέρει: «Τους άκουσα να φωνάζουν μεταξύ τους “βάλε φωτιά εδώ, βάλε φωτιά εκεί”. Εγώ μαζί με άλλους τους παρακαλέσαμε να σταματήσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος για μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας. Εκείνοι όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά συνέχισαν με μεγαλύτερο μένος λέγοντάς μας ότι εμείς έχουμε οικογένειες και θα πάρουμε τρίπτυχα για να φύγουμε από το νησί αλλά αυτοί δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αν δεν τα κάνουν αυτά δεν πρόκειται να φύγουν».

Ο μάρτυρας είπε στους αστυνομικούς πως «προσπαθήσαμε με άλλους που έμεναν δίπλα μου να σβήσουμε τις πυρκαγιές, δυστυχώς όμως είχε πολύ δυνατό αέρα και οι πυρκαγιές αναπτύχθηκαν σε όλο το εύρος της Ζώνης. Πήραμε τις οικογένειές μας και απομακρυνθήκαμε». 

Ο 42χρονος, που έφτασε στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια τον Δεκέμβριο μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους, κατέθεσε επίσης πως τα νέα για τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ και την υποχρεωτική καραντίνα δημιούργησαν έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό ομοεθνών του καθότι «πολλοί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ασθένειας ούτε και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων».

«Υπήρχε η φήμη ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά του ΚΥΤ ώστε να μην μπορούμε να βγούμε έξω. Στη φήμη αυτή αντιδρούσαν περισσότερο τα μεμονωμένα άτομα που γνωρίζουν ότι σε σχέση με τις οικογένειες είναι δυσκολότερο να πάρουν τρίπτυχο και να φύγουν από τη Λέσβο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι την παραμονή του εμπρησμού είχε ακούσει ομοεθνείς του να συζητούν για την ανάγκη καταστροφής του χώρου καραντίνας που είχε δημιουργήσει η ολλανδική ΜΚΟ Movement on the ground. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο συγκεκριμένος μάρτυρας υπέδειξε πέντε νεαρούς Αφγανούς ως υπαίτιους για τον εμπρησμό στη Μόρια, καθώς και έναν ακόμη που αναγνώρισε σε βίντεο και στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε. Και οι έξι κατηγορούμενοι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι.