Η κυβέρνηση θα ζητήσει ακύρωση ασύλου και για τον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό

Η κυβέρνηση θα ζητήσει ακύρωση ασύλου και για τον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό

Την πρακτική που ακολούθησε και στην περίπτωση και του πρώτου από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πρόκειται να υποβάλει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της απόφασης της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου, με την οποία δεύτερος Τούρκος αξιωματικός πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς του χορηγήθηκε άσυλο.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, η απόφαση Επιτροπής Ασύλου για την χορήγηση ασύλου στον δεύτερο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έχει την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό (συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου).

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην ''Αγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ακόμα ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα.

Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., ενω επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.

Η δεύτερη κατά σειρά απόφαση για χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό αποτελεί εξέλιξη στην όλη υπόθεση, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και πριν από λίγους μήνες, όταν και τότε ανάλογη Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει άσυλο σε ένα από τους οκτώ για τον οποίο όμως η διοίκηση άσκησε έφεση. Η υπόθεση αυτή, του ενός από τους οκτώ έχει φθάσει με πιλοτική δίκη (δίκη που γίνεται για ένα αλλά αφορά όλους) στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και εκδικάστηκε στις 4 Μαϊου και αναμένεται η απόφαση.

Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, με απόφαση που έχει επικυρωθεί σε ανώτατο βαθμό από τον Άρειο Πάγο, έχει απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στρατιωτικών στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα, είχε αφεθεί ελεύθερος, υπό ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία δινόταν άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό.

Ο Suleyman Ozkaynakci κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, φρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις και έχει την υποχρέωση καθημέρινης εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.