Η Κίνα σκοπεύει να αγνοήσει τις κυρώσεις του Τραμπ στο Ιράν

Η Κίνα σκοπεύει να αγνοήσει τις κυρώσεις του Τραμπ στο Ιράν

Η Κίνα δηλώνει ότι θα αγνοήσει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράν.

«Η εμπορική συνεργασία της Κίνας με το Ιράν είναι ανοιχτή και διαφανής, εύλογη και δίκαιη, χωρίς να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε μια κυβερνητική δήλωση προσθέτοντας ότι «τα νόμιμα δικαιώματα της Κίνας πρέπει να προστατεύονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η Κίνα αγοράζει ετήσιο αργό πετρέλαιο αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν και είναι ο κορυφαίος πελάτης ενέργειας της Τεχεράνης. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες CNPC και Sinopec έχουν επίσης επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη πεδίων πετρελαίου στο Ιράν.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε, μονομερώς, σε ισχύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες είχαν αρθεί το 2015 μετά την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Ωστόσο τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα τεθούν σε ισχύ κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο κάτι που θα μπορούσε να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές αργού και να πυροδοτήσει ισχυρές νέες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως, το Πεκίνο έχει ήδη απορρίψει το αμερικανικό αίτημα για να σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, αν και φέρεται να έχει συμφωνήσει να μην τις αυξήσει σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.

Η απόφαση της Κίνας να συνεχίσει την συνεργασία με το Ιράν έχει ιδιαίτερη σημασία εκτός των άλλων με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον. 

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει από την 23η Αυγούστου τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τις «δόλιες εμπορικές πρακτικές» που προσάπτει στην Κίνα.

AP Photo/Joseph Nair