Η γραμματέας του Π. Παυλόπουλου είχε κρατήσει τους κωδικούς του e-mail της Προεδρίας

Η γραμματέας του Π. Παυλόπουλου είχε κρατήσει τους κωδικούς του e-mail της Προεδρίας

Το γεγονός πως η γραμματέας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας διατηρούσε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ΠτΔ από την Κατ. Σακελλαροπούλου, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ενώ όπως επισημαίνεται μετά την διαπίστωση του παραπτώματος ακολούθησε ΕΔΕ και επιβλήθηκαν ποινές σε δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, περισσότερο από ένα μήνα μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ύπατο αξίωμα της χώρας, έγινε αντιληπτό πως δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του e-mail της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση σε αυτό άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες, δε θα έπρεπε να έχουν.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», αναζητήθηκαν αμέσως οι υπεύθυνοι και εξετάστηκαν προφορικά δύο υπάλληλοι της Προεδρίας: Η πρώτη ήταν η τότε ιδιαιτέρα γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου και ο δεύτερος ένας απλός υπάλληλος, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Εν συνεχεία, διατάχθηκε ΕΔΕ, από τον διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου της ΠτΔ, Ηλία Νάτσιο, η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ, ενώ προηγουμένως είχε κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ.

Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στο μεταξύ, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διεξήχθη έλεγχος στον σκληρό δίσκο και στα ηλεκτρονικά μηνύματα του υπολογιστή της γραμματέως. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ρεπορτάζ, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό, εκτός του ότι εκείνη ελάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η ΕΔΕ, η παραίτηση και οι ποινές

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφορμή για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας ήταν ότι η γραμματέας του κ. Παυλόπουλου από το γραφείο της στην Προεδρία έστειλε σε φιλικό της πρόσωπο email με δημοσίευμα το οποίο περιείχε ειρωνικό σχόλιο για την κυρία Σακελλαροπούλου. Και το φιλικό αυτό πρόσωπο της απάντησε: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό email κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Ετσι, το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, επέβαλε στην μεν συνεργάτιδα του Π.Παυλόπουλου, την πειθαρχική ποινή του προστίμου της στέρησης αποδοχών 4 μηνών, ενώ στον υπάλληλο, που ήταν υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων, την ποινή της στέρησης αποδοχών 2 μηνών.

Το Πειθαρχικό καταλόγισε στην τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς μετά την αποχώρηση του Π. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. Η ίδια αποποιήθηκε την ευθύνη αυτή, λέγοντας ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα του τεχνικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, τα ίδια «παραπτώματα» καταλογίστηκαν και στον τελευταίο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς και ότι από μόνος του δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο τεχνικός για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ του ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του, σε εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε. Οσο για την γραμματέα αποσπάστηκε στο νέο γραφείο του κ. Παυλόπουλου.