Η Γουατεμάλα καταγγέλει Βενεζουέλα και Σουηδία για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας

Η Γουατεμάλα καταγγέλει Βενεζουέλα και Σουηδία για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας

 Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας απαίτησε από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Βενεζουέλας να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους στο κράτος της Κεντρικής Αμερικής, κατηγορώντας τους διπλωμάτες για ανάρμοστη ανάμιξη σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες--ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το συνεχιζόμενο σκάνδαλο που προκαλούν οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος μελών της οικογένειάς του--βρίσκεται ήδη σε ανοικτή σύγκρουση με τη Διεθνή Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), μια οργάνωση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ κι έχει διεθνές κύρος.

Διακινδυνεύει να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και να δει την κυβέρνησή του να απομονώνεται με την πρωτοβουλία του να ζητήσει την ανάκληση των πρεσβευτών.

 «Επειδή οι πρεσβευτές Άντερς Κομπάς και Ελένα Αλίσια Σαλσέδο Πολέο έχουν, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, (...) επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της Γουατεμάλας, ζητήθηκε από τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Βενεζουέλας να τους ανακαλέσουν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Γουατεμάλας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρότι το ΥΠΕΞ της Γουατεμάλας σημείωσε ότι οι δύο διπλωμάτες δεν ανακηρύχθηκαν personae non gratae--ανεπιθύμητα πρόσωπα--επέμεινε πως αναμένει από τη Στοκχόλμη και το Καράκας να ονομάσουν νέους πρεσβευτές.

Ο Κομπάς, ο οποίος ήταν προηγουμένως ο διευθυντής επιχειρήσεων του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 2016, όταν αποκάλυψε πως ο ΟΗΕ συγκάλυπτε δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και παιδιών στις οποίες ενέχονταν στελέχη του προσωπικού του.

Ο Μοράλες, κωμικός της τηλεόρασης πριν κατέβει στην πολιτική αρένα, ενεπλάκη σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ και με τη CICIG νωρίτερα φέτος, όταν η Επιτροπή κατέβαλε προσπάθεια να αρχίσει διαδικασία παύσης του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη.

Μολονότι ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας απέφυγε την καθαίρεσή του, απέτυχε στη δική του προσπάθεια να απελάσει από τη χώρα τον επικεφαλής της CICIG, ενώ επικρίθηκε έντονα από τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ